The Alienist

Itt a nyár, és végre egyre több időt tölthetünk a szabadban! Ha azonban mégis a négy fal közé szorulnánk rövidebb-hosszabb időre, akkor se essünk kétségbe: az elmúlt évek sikersorozatai ugyanis visszatérnek egy-egy új évaddal.


Egy ilyen, mentálisan valóban megterhelő időszak után legszívesebben szinte minden szabad másodpercünket a szabadban töltenénk, de készüljünk azért fel az esőnapokra is. Ilyenkor jól jön, ha tudjuk, milyen sorozatokból válogathatunk a nyári szezon alatt, ezért mutatjuk is azokat a kedvenceket, melyeknek visszatérésére már régóta várunk. Aki még nem látt

a már bemutatott évadokat, vigyázzon, az ajánlóink nyomokban spoilereket tartalmaznak.

13 okom volt (13 Reasons Why)

Negyedik és egyben utolsó évadával tér vissza a sokak által (nagyon) megkérdőjelezhető témát feldolgozó Netflix-sorozat, a 13 okom volt. A sorozat első két évadában a gimnazista Hannah Baker történetét ismerhettük meg, aki összesen 13 magnókazettára rögzítette öngyilkosságának okait.

A 13 felvétel a második évad végér el is fogyott, így a harmadik szezonban a sorozat kulcsfigurája szinte nem is szerepelt, helyette azonban a többi szereplőnek egy teljesen másik halálesetet kellett feldolgozniuk. Az évad legvégén ráadásul újabb tragédiával szembesültek, mely nagyon úgy tűnik, központi szerepet játszik majd a lezáró évadban.

És most spoiler következik: azok, akik nem látták a 3. évadot, ezt a bekezdést inkább hagyják ki! Az agresszív és sokak által gyűlölt Monty halála mögött sokkal mélyebb problémák gyökereznek, a Liberty High sportolója ráadásul olyan bűncselekmény elkövetéséért került börtönbe (a szereplőt itt gyilkolták meg – a szerk.), amit valójában nem is ő, hanem a sorozat egy másik szereplője követett el. Monty de la Cruz karaktere sok hasonlóságot mutat Aaron Hernandez, egykori NFL játékossal. A róla szóló, háromrészes Netflix dokumentumfilm-sorozatról ebben a cikkünkben számoltunk be.

De hogy Clay, Tony és Justin miképp fogják ezt a tragédiát is feldolgozni? Június 5-én kiderül: holnaptól láthatóak az új évad epizódjai.

Az Esernyő Akadémia (The Umbrella Academy)

2019 egyik legkedveltebb újonca tér vissza második évadával. Az Umbrella Academy első évada során folyamatosan kapkodtuk a fejünket: adott egy fiktív világ, ahol valami oknál fogva a semmiből egyszer csak megszületik több száz vagy akár ezer gyerek. Közülük fogad örökbe hetet a milliárdos Sir Reginald Hargreeves, hogy később tanítsa és képezze őket.

Közben rengeteg minden kiderül: Hatos meghalt, Hetesnek nincs is képessége, Ötös pedig évekkel ezelőtt eltűnt. Aztán persze a Hetest megformáló Ellen Page végül mégiscsak felfedezi a benne rejlő szupererőt, ennek fényében pedig gyorsan apokalipszisközelbe sodorja az egész világot.

Azt egyelőre nem lehet még tudni, hogy milyen alapsztori tartozik majd a sorozat második évadához, hiszen trailer helyett csak egy beharangozó treasert kaptak a rajongók. Minden valószínűséggel ez hamarosan változik majd, hiszen a sorozat kevesebb mint két hónap múlva, július 31-én tér vissza a Netflixre.

Szégyentelenek (Shameless)

Utolsó, befejező 11. évaddal tér vissza a mára már kultikussá vált Shameless, vagyis a Szégyentelenek. Persze ez valahol várható volt, hiszen hiába sikerült szinte tökéletesen a 10. évad, Emmy Rossum karakterének hiánya nagyon érezhető volt. A Fiona Gallaghert megformáló színésznő a 9. évad után döntött úgy, hogy kiszáll a sorozatból, és akármennyire is szerettük volna azt hinni, hogy a széria meg tud élni nélküle is, ez sajnos nem így van.

A 10. évad során megint csak Liam nem kapott saját sztorit, a Gallagher-család többi tagja azonban megkapta a maga kis történetét: Lip családot alapított, Debbie-nek új kapcsolata lett, az egykor gyerek-drogdíler, Carl rendőrnek állt, Ian és Mickey pedig kiszabadultak a börtönből, hogy végül az évad utolsó részében összeházasodjanak. Mindeközben persze ott volt a sorozat magasan legjobb karaktare, az egyszerre utált és imádott édesapa, Frank.

Mint mindig, az évad utolsó része most is megadta az alaphangot a következő évadnak: Lip és Tammie végül szakítottak, melynek következtében, a végre jó úton haladó Lip újból az alkoholhoz nyúlt – a sorozat készítői ráadásul mindezt a Gallagher-Milkovich esküvőre időzítették, így a jeleneteket nézni még fájdalmasabb.

Innen folytatódik a 11. befejező évad, melynek bemutatója 2020 nyarán lesz.

The Alienist

Három év kihagyás után végre visszatér a TNT csatorna egyik legjobb thrillere, a The Alienist. Az 1800-as évek legvégén, New Yorkban játszódó sorozat főszereplője a magyar származású Dr. Laszlo Kreizler, pszichológus, vagy ahogy akkoriban hívták, lélekbúvár.

Az első évad során egy sorozatgyilkosság történetét ismerhettük meg: az áldozatok minden esetben gyermekprostituáltak voltak. A nyomozást a város befolyásos rétegének akarata ellenére indítja meg Kreizler, melyhez csatlakozik John Schuyler Moore, a New York Times újságírója, Sara Howard, a metropolisz rendőrségének első női alkalmazottja, valamint két detektív, az Isaacson testvérpár is. Természetesen az ilyen sorozatokhoz hasonlóan a gyilkosságok hátterében itt is sokkal mélyebb dolgokat találnak a nyomozók.

A trailer alapján a második évad középpontjában ismét egy gyermekrabló áll majd, aki annyira ügyesen manipulálja maga körül a szálakat, hogy végül nem is rá, hanem a senki által nem irigyelt helyzetbe került szülőkre koncentrálnak a nyomozók és a város lakói.

A The Alienist július 26-án tér vissza a képernyőkre.

A figyelmetekbe ajánljuk