Szerethetjük vagy utálhatjuk, sikerét azonban nem tudjuk elvitatni. Madonna a Billboard összesített listáján a mai napig rekordtartó. Sikeres slágerei között megtaláljuk Vogue című dalát is, mely kereken 30 éve, 1990. május 19-én írt történelmet.


Madonna - Vogue (Official Music Video) www.youtube.com

A Vogue-ot Madonna karrierjének egyik legfontosabb eseményeként tartják számon, kereskedelmi szempontból pedig továbbra is az énekesnő legnagyobb nemzetközi sikere. 1990. március 27-i megjelenését követően szinte hetek alatt a világ legkeresettebb kislemezévé vált, összesen 6 millió eladott példányszámával, harminc évvel ezelőtt pedig pont ezen a napon állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Mutatjuk, mitől lett ekkora siker Madonna legendássá vált dala.

A Vogue divatos szó volt 1990-ben

Madonna és alkotótársai több szempontból is okos döntéseket hoztak dalszövegírás és címadás szempontjából. A vogue kifejezetten divatos szónak számított ebben az időben, a szintén ezt a nevet viselő ikonikus magazin ugyanis szinte hamvaiból támadt fel az évtized legelején, miután 1988-ban Anna Wintour megkapta a főszerkesztői széket. A szigoráról híres Wintournak köszönhetően az újság ismét nagy jelentőséggel bírt a divatszakmában, ez pedig Madonna sikerszerzeményére is nagy hatással volt.

Meleg szubkultúra ihlette a dalt

Bár elsőre tényleg úgy tűnhetett, hogy a számot a divatmagazin tiszteletére írták, a Vogue-ot valójában elsősorban a ballroom kultúra ihlette, mely egy, a hetvenes évek legvégén, a New York-i afroamerikai és latinó, meleg és transznemű közösség körében kialakult szubkultúra. A közösség számára kibérelt báltermekben megrendezett verseny az önkifejezés egyedülálló formája volt, melynek szerves részét képezte a vougeing névre hallgató táncstílus. A voguingot a finom kézmozdulatok mellett a táncosok modelleket imitáló pózai jellemzik. Egy-egy mozdulatot követően a táncos gyakorlatilag megdermed az adott pózt tartva úgy, ahogy akár Vogue címlapfotó is készülhetne róla – innen ered a stílus neve.

A számhoz készült videóklipben Madonna ráadásul két, a közösségből érkező táncossal, Jose Gutierez és Luis Xtravaganzával dolgozott együtt, akik végül még világkörüli turnéjára is elkísérték. A ballroom-kultúra az utóbbi pár évben újból előtérbe került, a Ryan Murphy nevével fémjelzett Pose című sorozatnak köszönhetően, mely a szubkultúra hátterét, alakjait és a társadalomra gyakorolt hatását mutatja be. Az Emmy-jelölt sorozat második évadában kiemelt szerepet kap Madonna dala, mely szinte valamennyi epizódban felcsendül legalább egyszer.

A dal hatására a voguing rövid időn belül a mainstream kultúra része lett, megerősítve ezzel Madonna szerepét az LMBTQ-közösségben.

A ballroom kultúráról Jennie Livingston dokumentumfilmet is rendezett, amit 1991-ben mutattak be. A Paris is Burning ezen a linken tekinthető meg.

A rapbetét nem volt része az eredeti dalszövegnek

Madonna \u00e9s Shep Pettibone 1993-ban

Madonna és Shep Pettibone 1993-ban

Instagram/@/i_collect_madonna

A dal egyik legikonikusabb része, amikor Madonna egy 90-es évekre jellemző rapbetéten belül felsorolja tizenhat, az 1920-as és 50-es évek között élt és dolgozó hollywoodi sztár nevét. Bár a dal sikerét tekintve valóban ez az egyik legfontosabb elem, az eredeti dalszövegnek nem alkotta részét: miközben rögzítették a Vogue-ot, Madonna zenei producerének, Shep Pettibone-nak az az ötlete támadt, hogy a dal middle eight részét (általában a dalok közepén, az eredeti stílustól lényegesen eltérő nyolc hangsor – a szerk.) egy rapbetéttel kellene kitölteni.

Szintén Pettibone tette a javaslatot a hollywoodi hírességek neveire, így Madonna és a zenei producer gyorsan összeírtak egy listát, amit az énekesnő percekkel később már fel is énekelt. A rapbetétben – a teljesség igénye nélkül – a következő nevek hangzanak el: Greta Garbo, Marilyn Monroe, Marlon Brando, Jimmy Dean, Grace Kelly, Fred Astaire, Katharine Hepburn vagy épp Bette Davis.

Friss

Ezeket az igaz történeten alapuló sorozatokat látnod kell

Ha igazán intenzív sorozatélményre vágyunk, nézzünk igaz történeten alapuló szériákat, hiszen nézőként ezeknek a sztoriknak a szereplőivel lehet a legkönnyebben azonosulni. Mutatjuk a legjobbakat.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS