Bár hosszú lábai voltak, mégis annyira apró volt, hogy a tenyerünkben is elférhetett volna. Hogy ki ő? A hatalmas dinoszauruszok felmenője, egy apró, bogárgyilkosnak elnevezett őshüllő.


Tudósok egy csoportja, Madagaszkár szigetén fedezte fel a Kongonaphonnak, vagyis bogárgyilkosnak elnevezett dinoszaurusz fosszíliáit – tudhatjuk meg a Guardian beszámolójából. Az állatnak hosszú, vékony lábai voltak, hossza, farkától a fejéig 40 centiméter, marmagassága pedig 10 centiméter körül lehetett, szóval valóban elférhetett volna akár tenyerünkben is.

A Kongonaphonról készült művészi illusztrációYoutube/Vip's Gallery


A régészek vizsgálatai alapján a Kongonaphon 237 millió évvel ezelőtt, a triász korban élhetett. A dinoszauruszok nagyjából 7 millió évvel később jelentek meg Földünkön, ami azt jelenti, hogy ennyi idő alatt fejlődtek alig 10 centis hüllőkből, óriási szuperragadozókká.

Ez elsőre akár furának tűnhet, de egyáltalán nem ritka az evolúcióban. Sőt a kutatásról szóló tanulmány egyik szerzője szerint ez tökéletesen illeszkedik az dinoszaruszok egyedfejlődésnek tendenciájába, az őshüllők eddig talált elődeire is jellemző volt ugyanis, hogy az evolúció során apróból gigantikussá nőtték ki magukat.

Friss

Unsplash/Myke Simon

Eltávolították Csehország utolsó telefonfülkéjét

Már véglegesen a múlté a nyilvános telefonállomások kora Csehországban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Long Island Iced Tea – a koktél, amit muszáj elkészítened otthon!

A Long Island Iced Tea-nek elnevezése becsapós lehet, hiszen nem egy jeges teáról beszélünk, hanem egy teát egyáltalán nem tartalmazó, igen magas alkoholtartalmú koktélról.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk