fekvő nő
Fotó: Unsplash

Téged is elért a tavaszi fáradtság? Így küzdheted le könnyedén

A tavasz az újjászületés évszaka, mégis sokan küzdenek ilyenkor levertséggel. De mi okozza a hírhedt tavaszi fáradtságot, és mit tehetünk ellene? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.


Tavasszal minden újjászületik, a természet is virágba borul. Noha mindannyian örülünk az új évszak beköszöntének, mégis sokunk küzd ilyenkor fáradékonysággal és hangulatingadozással – a közvélemény tavaszi fáradtságnak hívja a tünetegyüttest.

A jelenség mögött elsősorban hormonháztartásunk megváltozása áll.

A napfényben szegény hónapok hatására szervezetünkben lecsökken a boldogsághormonnak is hívott szerotonin szintje, míg az álmosságot okozó melatonin koncentrációja megnő.

alv\u00f3 n\u0151

Illusztráció

Fotó: Unsplash

Kisebb-nagyobb mértékben egyéb tényezők is hozzájárulhatnak a tavaszi fáradtság kialakulásához, például a megnövekedett pollenkoncentráció az arra érzékenyek esetében.

De mit tehetünk a tünetek leküzdése érdekében? A Healthline cikke nyomán összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Szánjunk időt a pihenésre!

A legtöbbet talán azzal segíthetünk önmagunkon, ha kialakítunk egy egészséges alvási rutint. Igyekezzünk időben ágyba bújni, hogy kellő mértékben ki tudjuk pihenni magunkat. Ha gondunk lenne az elalvással, vessünk be néhány praktikát!

Ez is érdekelhet: 4 kulcsfontosságú dolog segíthet abban, hogy kipihenten ébredj

Sportoljunk!

fut\u00e1s

Illusztráció

Fotó: Unsplash

Minden évszakban fontos a rendszeres testmozgás, de ilyenkor különösen. Az edzés fokozza a szerotonintermelést és az esti elalvásban is segít.

Táplálkozzunk egészségesen!

Számtalan kutatás alátámasztotta már, hogy étrendünk kihat a kedélyállapotunkra is. Ha tapasztaljuk magunkon a tavaszi fáradtság tüneteit, fokozottan figyeljünk arra, mit eszünk ezekben a hetekben! Egyes ételek bizonyítottan enyhítik a stresszt.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: 5 pozitív egészségügyi hatás, amit a cukorbevitel csökkentése okozhat

Kérjünk segítséget!

A tavaszi fáradtság csupán időszakos jelenség a legtöbb ember esetében.

Ha azonban tartósnak bizonyulna a levertségünk, ne féljünk attól, hogy professzionális segítséget kérjünk!

Már néhány terápiás alkalom is enyhíthet a tüneteken.

A figyelmetekbe ajánljuk