Öt élelmiszer, amely segít a stressz enyhítésében

A krónikus stressz komolyan megviselheti a fizikai és érzelmi egészséget. Sőt, növelheti az olyan betegségek kockázatát, mint a szívbetegségek és a depresszió. Ám érdekes módon léteznek bizonyos ételek és italok, amelyek stresszoldó tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Íme!


 Matcha por

Ez a vibráló zöld tea por népszerű az egészségért rajongók körében, hiszen gazdag L-theaninban, egy nem fehérje aminosavban, amely erős stresszoldó tulajdonságokkal rendelkezik. Emberi és állatkísérletek egyaránt azt mutatják, hogy a matcha csökkentheti a stresszt, ha L-theanin tartalma elég magas, koffeintartalma pedig alacsony.

Mángold

A mángold egy leveles zöld zöldség, amely tele van stressz elleni tápanyagokkal. Már egy csésze főtt mángold a magnézium ajánlott bevitelének 36%-át tartalmazza, amely fontos szerepet játszik a szervezet stresszre adott válaszában.

Kimcshi

A kimchi egy erjesztett zöldségétel, amelyet általában nápolyi káposztából és daikonból, egy retekfajtából készítenek. Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a kimchi, tele vannak jótékony baktériumokkal, úgynevezett probiotikumokkal, és magas a vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns-tartalmuk. Ezáltal pedig segíthetnek csökkenteni a stresszt és a szorongást.

Egy 710 fiatal felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban például azok, akik gyakrabban ettek erjesztett ételeket, kevesebb szociális szorongás tünetet mutattak.

Kagyló

A kagylók és az osztrigák magas aminosavtartalommal rendelkeznek, mint például a taurin, amelynek potenciális hangulatjavító tulajdonságait már régebben is tanulmányozták.

A taurinra és más aminosavakra szükség van az olyan neurotranszmitterek, mint a dopamin előállításához, amelyek elengedhetetlenek a stresszválasz szabályozásához. Sőt, tanulmányok szerint a taurin antidepresszáns hatású is.

Brokkoli

A keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli, híresek egészségügyi előnyeikről. A keresztesvirágú zöldségekben gazdag étrend csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések, szívbetegségek és mentális zavarok, például a depresszió kockázatát.

A brokkoli, az egyik legkoncentráltabb forrása egyes tápanyagoknak – köztük a magnéziumnak, a C-vitaminnak és a folsavnak –, amelyek bizonyítottan leküzdik a depressziós tüneteket. A brokkoli gazdag szulforafánban is, egy kénvegyületben, amely neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik, és nyugtató és antidepresszáns hatású


A figyelmetekbe ajánljuk