Az egészséges táplálkozás alapja a változatos étrend, a magvak pedig kiemelkedően fontos szerepet játszanak ebben, hiszen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. De melyek ezek a kincset érő magok? És milyen ételekhez passzolnak?
Chia mag
A chia mag kitűnő forrása az omega-3 zsírsavaknak, rostoknak, fehérjének, kalciumnak és foszfornak. Ezek a magok ideálisak lehetnek reggelikhez, salátákhoz vagy smoothie-khoz. Ezenkívül a chia puding egy ínycsiklandó és egészséges desszert lehet, amelyet könnyedén elkészíthetünk.
Ez is érdekelhet: 10 élelmiszer, amiben rengeteg E-vitamin található
Lenmag
A lenmagok szintén gazdagok omega-3 zsírsavakban, rostokban, valamint B-vitaminokban és magnéziumban. Azok, akik szeretik a péksüteményeket, könnyedén hozzáadhatnak lenmagot a tésztához vagy a kenyérhez. Ezen felül lenmagpuding is készíthető belőle, amelyet gyümölcsökkel tálalhatunk.
Napraforgómag
A napraforgómagok gazdagok E-vitaminban, rézben és szelénben. Felhasználhatjuk salátákhoz, müzlikhez, de akár joghurtokhoz is. A napraforgómagokból készült pesto is egy remek alternatíva lehet a hagyományos bazsalikomos változat helyettesítésére.
Olvasd el ezt is! 4 mítosz a D-vitaminról, amit mindenkinek tudnia kellene
Szezámmag
A szezámmag kalciumban, vasban és B-vitaminokban gazdag. Pirított szezámmagokkal színesíthetjük salátáinkat vagy zöldségköreteinket. Ezen felül a tahini, vagyis a szezámmagkrém, kiváló alapanyag hummusz készítéséhez vagy szendvicskrémekhez.
Tökmag
A tökmag kiváló forrása a cinknek, vasnak, magnéziumnak és E-vitaminnak. A tökmagokból készült magvaj is fantasztikus választás, amelyet pirítósra kenhetünk, de akár smoothie-khoz is adhatunk.