Van egy gyümölcs, melynek előnyös tulajdonságairól kevesebb szó esik, mint kellene. C-vitamin tartalma mellett a kalcium- és a magnéziumtartalma is jelentős, kalóriatartalma pedig alacsony. Jól hangzik, nem?
A gazdák megnyugtatnak, hogy az idei szamócaszezon jó kilátásokat ígér. Szerencsére a tavaszi fagy nem tett nagy kárt a termésben, csak később kezdődött az érés a hűvösebb időjárás következtében − írja a Vince.
Ez is érdekelhet: Íme, a legjobb „Szedd magad!" eperföldek Budapest környékén!
Győrffy Balázs, az Agrárkamara elnöke elmondta, hogy Magyarországon mintegy 840 hektáron termesztenek szamócát. A fajtaválasztásnál a jó ízű, a hazai termőhelyhez jól alkalmazkodó fajtákat részesítik előnyben a hazai termelők, mint a Clery, a Joly, az Aprica, a Frederica, melyek a fogyasztók körében is népszerűek.
Az eper egy fán termő gyümölcs, tette hozzá Barta Edit gyümölcskertész, bár eredetileg erdei aljnövény volt. A magyar adottságok kifejezetten kedveznek a szamócatermesztésnek: a tápanyagdús talaj, a sok napsütés, és a téli időjárás is kedvez a gyümölcsnek. Fontos, hogy az epret csumájával együtt szedjük le, különben kifolyik a leve.
Ha tovább olvasnál: Csupán 3 összetevő is elég a legjobb eperszószhoz!
Fotó: Shutterstock
A szakértő szerint, ha tehetjük, teljesen érett állapotában szedjük le és azonnal fogyasszuk is el.
A szamóca finom, frissítő íze mellett számos pozitív hatással is bír, növeli a sportteljesítményt és elősegíti a regenerálódást is.
A szamócában valójában több C-vitamin található, mint a citrusfélékben, de kalcium- és a magnéziumtartalma is jelentős.
A benne található nitrátvegyület pedig fokozza a véráramlást, illetve az izmok oxigénellátását. Alacsony kalóriatartalma, és magas víztartalma miatt a sportolók elsőszámú gyümölcse lehet!