mandarin

A mandarin 5 kevésbé ismert egészségügyi előnye

Mind a mandarin húsa, mind a héja rendkívül tápláló. Fogyaszthatjuk magában útközben, turmixolhatjuk, de lekvárt vagy éppen salátaöntetet is készíthetünk belőle. Az egyik legsokoldalúbb és legfinomabb gyümölcsről van szó. De mi a helyzet az egészségre gyakorolt hatásával?

Felturbózza az immunrendszert

A mandarinban található C-vitamin segíthet megvédeni az immunrendszert a vírusoktól és baktériumoktól azáltal, hogy a T-sejtekre, a fehérvérsejtek egy típusára hat, amelyek védik a szervezetet.

A különböző kutatások azt mutatják, hogy a vitamin befolyásolja a T-sejtek fejlődését és működését, és blokkolja azokat az útvonalakat, amelyek a halálukhoz vezetnek. Emiatt segít fenntartani ezeknek a sejteknek az egészséges szintjét a fertőzések elleni küzdelemben.

Ezenkívül a C-vitamin fokozza a fagocitákat – a baktériumokat és más káros vegyületeket bekebelező immunsejteket – és a mikrobák elpusztítását, ami szintén erősíti az immunválaszt.

Tanulmányok például napi 1-2 gramm C-vitamin bevitelét a nátha súlyosságának és időtartamának csökkenésével hozták összefüggésbe.

De segíthet az allergiás reakciók súlyosságának csökkentésében is –ezt a tulajdonságot szintén a mandarinhéjban található két antioxidánsnak, a hesperidinnek és a naringeninnek tulajdonítják.

Olvasd el ezt is! A banán 5 + 1 kevésbé ismert egészségügyi előnye

Segíthet javítani a bőr megjelenését

Ha beillesztjük a mandarint az étrendünkbe, akkor bőrünk egészségén is javíthatunk a C-vitamin kollagéntermelésre gyakorolt hatásának köszönhetően.

A kollagén a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. Ez adja a kötőszövetek, köztük a bőr szerkezetét, szilárdságát és stabilitását.

Ahogy öregszünk, a kollagén mennyisége csökken a szervezetben. A C-vitamin azonban elősegíti a kollagénszintézist, ami javítja a sebgyógyulást és csökkenti az öregedés jeleit, például a ráncosodást.

Mi több, a C-vitamin antioxidáns tulajdonságai csökkenthetik az öregedés jeleit azáltal, hogy lassítják a bőr szabad gyökök okozta károsodását.

Segít a fogyásban

A mandarin a napi rostbevitel növelésével segítheti a fogyást.

A citrusfélék, köztük a mandarin is, oldhatatlan rostokat – olyanokat, amelyek nem erjednek meg a bélben – , például cellulózt és lignint tartalmaznak.

Ez a fajta rost fokozza a teltségérzetet azáltal, hogy lelassítja az étel átjutását az emésztőrendszeren keresztül. Ez viszont segít szabályozni az étvágyat, ami elősegítheti a fogyást.

Mi több, a kutatások azt mutatják, hogy a magasabb rostbevitellel rendelkező emberek könnyebben megtartják a testsúlyukat vagy megelőzni a súlygyarapodást azokhoz képest, akik kevesebb rostot fogyasztanak.

Ezenkívül a mandarinban található nobiletin megakadályozhatja a zsírsejtekben a zsír felhalmozódását, és jelentősen növeli az aktivált fehérje kináz aktivitását – egy olyan fehérje, amely szabályozza a sejtek energiaegyensúlyát, ami ellensúlyozhatja az új zsírsejtek képződését.

Jótékonyan hat a szívre

A mandarinban található antioxidánsok, mint például a C-vitamin, a tangeretin és a nobiletin, elősegíthetik a szív egészségét.

Emberi és állatkísérletek azt mutatják, hogy a C-vitamin csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást és a vérlemezkék aggregációját, javítja az erek működését, valamint csökkenti a vér triglicerid- és LDL (rossz) koleszterinszintjét.

Más vizsgálatok pedig arra utalnak, hogy a tangeretin és a nobiletin segíthet az összkoleszterin és a trigliceridszint csökkentésében, ami csökkenti az érelmeszesedés – az artériák plakkok felhalmozódása által okozott szűkület – kockázatát.

Az érelmeszesedés pedig a szívroham és a stroke kockázati tényezője.

Rákellenes tulajdonságok

A mandarinban található antioxidánsok rákellenes tulajdonságokkal ruházhatják fel a gyümölcsöt.

A C-vitamin megakadályozhatja a tumor növekedését és terjedését, elősegítheti a sebgyógyulást műtét után, és fokozhatja a kemoterápia hatékonyságát, miközben csökkenti annak toxicitását.

Tanulmányok megállapították, hogy a rákos betegek általában C-vitamin-hiányban szenvednek, és hogy a C-vitamin-pótlás javíthatja a végstádiumban lévő rákos betegek kimenetelét – a tanulmányokat összegyűjtő Healthline cikke azonban megemlíti, hogy az embereken végzett kutatások még nem meggyőzőek.

Emellett a citrusfélékben található flavonoidok összefüggésbe hozhatók egyes rákos megbetegedések, köztük a gyomor-, mell-, vastagbél- és tüdőrák csökkent kockázatával.

Fontos azonban kiemelni: a legtöbb tanulmány a mandarinban található vitaminok vagy vegyületek nagy dózisát használta fel, ami nem ugyanaz, mint a mandarin önmagában, ezért további kutatásokra van szükség.


A figyelmetekbe ajánljuk