Egy kanál cukor, rajta egy málnával.

5 pozitív egészségügyi hatás, amit a cukorbevitel csökkentése okozhat

Napjaink egyik legégetőbb táplálkozási problémája a túlzott cukorfogyasztás. Szinte mindenhol belebotlunk ebbe az összetevőbe, azonban sokkal több káros hatása van, mint azt gondolnánk. Ennek apropóján az alábbi cikkben öt olyan pozitív egészségügyi hatást mutatunk be, amit a cukorbevitel csökkentése okozhat.


1. Le fogsz fogyni néhány kilót

Huha Inc./Unsplash

Ha ugyanazokat az ételeket eszed, de a bennük általában található hozzáadott cukrok nélkül, akkor a teljes kalóriabeviteled csökken. A BMJ-ben megjelent több tucatnyi kísérlet és megfigyeléses tanulmány elemzése kimutatta, hogy a hozzáadott cukor napi 10 és 71 gramm közötti csökkentésével csökkent az alanyok testsúlya. A kutatók rámutatnak, hogy valószínűleg nincs semmi különös a hozzáadott cukrok testsúlyra gyakorolt hatásában. Egyszerűen csak a felesleges kalóriákról van szó, bár az egyszerű szénhidrátok kevésbé laktató jellege is szerepet játszhat.

2. Csökken a cukorbetegség kockázata

Tanulmányok kimutatták, hogy a magas cukorfogyasztás – különösen az édesített italoké – növelheti a betegség kialakulásának esélyét. A tudósok ezt nagyrészt azzal magyarázzák, hogy az emberek akkor híznak, amikor sok kalóriát fogyasztanak táplálkozástudományi értelemben üres cukor formájában. A túlsúly vagy elhízás gyakran jár együtt a vércukorszint-szabályozással kapcsolatos problémákkal és az inzulin iránti csökkent érzékenységgel, ami 2-es típusú cukorbetegséghez vezet.

A hozzáadott cukrok csökkentésével könnyebbé válik a súlykontroll és a vércukorszint egészséges paramétereken belül tartása, amelyek csökkentik a cukorbetegség kockázatát.

A Diabetes Care című folyóiratban közzétett három nagy, közel 200 000 amerikai férfi és nő részvételével végzett prospektív megfigyelési tanulmányban a kutatók megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik napi egy cukros italt vagy gyümölcslevet vízzel vagy másfajta cukrozatlan itallal helyettesítettek, akár 10%-kal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata a későbbi életük során.

3. A bőröd öregedési folyamata lelassul

Fleur Kaan/Unsplash

A felesleges hozzáadott cukor elhagyása és a vércukorszint egészséges paramétereken belül tartása lelassíthatja a bőr öregedésének ütemét. A magas cukortartalmú étrend AGE-k (fejlett glikációs végtermékek) termelődéséhez vezet, amelyek összefüggésbe hozhatók a bőr öregedési folyamatának felgyorsulásával. A kutatások szerint a cukorbevitel csökkentése akár 25%-kal is lassíthatja az AGE-k bőröregedésre gyakorolt hatását.

4. Kisebb valószínűséggel leszel beteg

A krónikus, alacsony fokú gyulladást szinte minden fontosabb életmóddal és öregedéssel kapcsolatos problémával összefüggésbe hozták, beleértve az ízületi gyulladást, a G.I. rendellenességeket és a metabolikus szindrómát. Egereken végzett vizsgálatok megállapították, hogy a magas cukorfogyasztás megváltoztatja a bélben lévő baktériumok egyensúlyát, növelve a gyulladáskeltő tulajdonságokkal rendelkező típusokat.

Emberekre vonatkozó bizonyítékokból eddig elég kevés látott napvilágot, de egy 2018-as, több mint 1100 résztvevővel végzett 13 tanulmány szisztematikus áttekintése kimutatta, hogy a hozzáadott cukrok minden típusa (fruktóz, szacharóz, glükóz, HFCS) megemelte a C-reaktív protein – a gyulladás kulcsfontosságú markere – szintjét. A krónikus gyulladás egy egészségtelen és abnormális immunreakció a szervezetben, amely túlterhelt immunrendszerhez vezet, és a hozzáadott cukrok az egyik legfontosabb étrendi összetevők, amelyekről ismert, hogy súlyosbítják ezt a fajta gyulladást.

A Nutrition Research című folyóiratban megjelent tanulmány viszont azt találta, hogy a napi hozzáadott cukorbevitel mintegy 23 grammos csökkenése a C-reaktív fehérje jelentős csökkenésével járt együtt.

A hozzáadott cukrok elhagyása segíthet a meglévő gyulladások minimalizálásában, valamint az új gyulladások megelőzésében. Ez javítja az általános immunműködést, így a szervezet hatékonyan képes felvenni a harcot a kórokozókkal, csökkentve a betegségekre való fogékonyságot.

5. Csökken a cukor utáni sóvárgás

Fredrik Ivansson/Unsplash

A cukros ételek és italok gyakori fogyasztása egyre több sóvárgást táplál. Ez azért van, mert a cukor dopamin felszabadulását váltja ki, ami stimulálja az agy jutalomközpontját, hasonlóan ahhoz, ahogyan a függőséget okozó drogok hatnak az elménkre. Emiatt nem szokatlan, hogy pár napig enyhe elvonási tüneteket, például fejfájást, szorongást és a normálisnál nagyobb cukor utáni sóvárgást tapasztalunk, amikor elhagyjuk a szóban forgó összetevőt. Viszont ezt néhány napig tart csupán, és ezután a cukros, magas szénhidráttartalmú ételek utáni sóvárgás jelentősen csökkenni fog.

Forrás: Eating Well

A figyelmetekbe ajánljuk