úszás medencében
Shutterstock

Úszás vagy futás? Melyik tesz jobbat az egészségünknek?

Az biztos, hogy mind az úszás, mind a futás számos egészségügyi előnnyel jár, de a két sport különböző izmokat mozgat át, más hatással van a mentális egészségünkre, és a költségek és a praktikusság tekintetében is eltérnek egymástól.

Mielőtt felhúznánk a futócipőt, vagy a legjobb úszószemüveget vásárolnánk, megmutatjuk, mi várható a két sporttól. A LiveScience kérdezett meg pár szakértőt a témában.

Ez is érdekelhet: Utálsz sportolni? 10 tudományos tipp, hogy megszeresd a mozgást

Első körben nézzük meg, hogy milyen a két sportág kalóriaégetés szempontjából. Nehéz győztest hirdetni, mivel az edzés során felhasznált kalóriák száma több tényezőn alapul, többek között a mozgás intenzitásán és időtartamán. A válasz tehát az, hogy ha csak kis ideig és nagyon kis intenzitással tudunk futni, de hosszabb ideig és nagyobb intenzitással könnyebben megy az úszás, akkor az úszás lehet a jobb választás

– mondta Tracey Devonport professzor és Dr. Ross Cloak, az angliai Wolverhamptoni Egyetem Sport és Fizikai Kutatóközpontjának munkatársai.

Unsplash/ lucas Favre

Természetesen ennek az ellenkezője is igaz: ha a futást bírjuk jobban, akkor ebben a sportban fogunk több kalóriát égetni. Ráadásul az úszással ellentétben nincs szükség medencére, csak egy jó edzőcipőre és a szabad levegőre.

A futás kiváló tevékenység a csontok egészségének megőrzése érdekében

– jegyezte meg Cloak

De mi a helyzet azzal a gyakori állítással, miszerint a futás anagyobb terheléssel van a testre, ami károsíthatja az ízületeket?" Cloak állítása szerint a közhiedelemmel ellentétben a futás nem károsítja a térdet

Kutatások kimutatták, hogy a futóknál kisebb valószínűséggel alakul ki ízületi gyulladás, mint a nem futóknál, és idősebb korukban kisebb az porckopás kockázata

– mondta.

Unsplash/Todd Quackenbush

És mi van akkor, ha bizonyos területeket vagy izomcsoportokat szertnénk erősíteni?

A futás nagyrészt csak a test alsó felét dolgoztatja meg, és Cloak javaslata szerint még ebben az esetben is ki kell egészíteni ezeknek az izmoknak a rendszeres igénybevételét más edzéssel, hogy segítsen nekik megbirkózni a terheléssel:

Ezek lehetnek olyan gyakorlatok, amelyek a négyfejű combizomra (guggolások) vagy vádlira (sarokemelések) összpontosítanak. A gyakorlatok segítenek javítani a teljesítményt és csökkenteni a sérülés kockázatát.

Az úszással ellentétben a futás sokkal több excentrikus izomösszehúzódással járhat (az izom megnyúlása feszültség alatt), ami az izom sérülését okozhatja. Cloak kiemelte: mindez nem rossz dolog, serkenti az izom rehabilitációját és rugalmasságát, de néhány napos izomfájdalomhoz vezethet, amit figyelembe kell venni az edzés megtervezésekor.

Az úszás viszont a test összes izomcsoportját igénybe veszi, ami egyértelmű előny, ha egy mindent átmozgató edzésre vágyunk: a futással ellentétben az úszás a vállakat, a mellkast és a karokat is igénybe veszi. A szakértők azt is megjegyezték, hogy ha egy adott területet szeretnénk erősíteni, a medencés edzéseket lehet módosítani.

Emellett egyes tanulmányok azt is állítják, hogy a nők esetében az úszás hasznos lehet a rugalmasság elősegítésében és a vérzsírszint csökkentésében.

Unsplash/ Richard R. Schünemann

Ami a költségeket illeti: a futás egyértelműen olcsóbb választás. Ha csak nem élünk vízpart közelében, az úszásért általában fizetni kell, míg a futáshoz csak egy cipőre és jó levegőre van szükségünk.

Devonport kiemeli: ne feledjük azonban, hogy a jó minőségű futócipő fontos a sérülések megelőzéséhez, amit a tervezett költségvetésbe is számításba kell venni.

A futás emellett praktikusabb is, hiszen szinte bármelyik pillanatban futhatunk egy alapos bemelegítés után, míg az uszodába való eljutás utazási idővel és az azzal kapcsolódó költségekkel jár. Mégis, a rendszeres úszással járó gyakorlati készségeket nem lehet figyelmen kívül hagyni:

Az úszás egyik fontos előnye, amit el kell ismernünk, hogy életmentő készség és szabadidős tevékenység is egyben. Az alapvető úszáskészségek fontosságának tudatosítása rendkívül fontos.

– mondta Devonport.

A mentális egészség szempontjából mindkét sport jó választás.

Itt már a mi igényeink fontosak. Az úszás során szükséges összehangolt, egész testre kiterjedő mozgás kiválóan alkalmas a tudatosság fejlesztéséhez, míg a futás ugyan hasonlóan monoton, de szociális előnyökkel is járhat. Emellett mindkét sport, ha egyedül végezzük, alkalmas a gondolkodásra.

Összességében nincs rossz választás, a saját igényeink szerint döntsük, melyik sportot választjuk.

Azt azonban érdemes kiemelni, hogy az intenzitás és az időtartam a legfontosabb szempont, ha a legjobb eredményt szeretnénk elérni, mind fizikailag, mind mentálisan.


A figyelmetekbe ajánljuk