A „gyulladáskeltő ételeket" tartalmazó étrend a depresszió 40 százalékkal magasabb kockázatával függ össze – állapította meg egy kutatás, amiről a PsyBlog számolt be.
A gyakori gyulladáskeltő élelmiszerek közé tartoznak a gyorsételek, a sütemények és a feldolgozott húsok is, így ezeket érdemes messziről elkerülni. A felsorolt ételek mind magas telített zsírsav-, koleszterin- és szénhidráttartalommal rendelkeznek amik miatt túlzott gyulladás alakulhat ki a szervezetben – ez pedig összefüggésbe hozható a depresszióval a tanulmány szerint.
A gyulladáscsökkentő étrendek ezzel szemben több vitamint, rostot és telítetlen zsírokat tartalmaznak. Jó példa erre a paradicsomot, a zöld zöldségeket, az olíva olaj és zsíros halat tartalmazó mediterrán étrend, aminek jótékony hatásairól már mi is beszámoltunk.
A következtetések 11 különálló tanulmány áttekintéséből származnak, amelyekben több mint százezer, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Európában élő ember vett részt. A vizsgált személyek beszámoltak az étrendjükről, valamint az esetleges depressziós tüneteikről.
Az eredmények azt mutatták, hogy a „gyulladáskeltő" étrendet fogyasztóknál 40 százalékkal nagyobb volt a depresszió vagy a depressziós tünetek kialakulásának kockázata.
Ráadásul a fiatalokra és az idősekre is egyaránt hasonló eredményeket állapítottak meg.
A gyulladás akkor keletkezik, amikor a szervezet védekezni kezd a méreganyagok ellen. Az agysejtek azonban elpusztulnak, ha a szervezet állandóan magas készültségi állapotban van, miközben a méreganyagokkal viaskodik.
A kutatók szerint az eredmények nagy klinikai potenciállal bírnak a depresszió kezelésében, és ha igaz a megállapítás, akkor más betegségek, például az Alzheimer-kór kezelésében is hasznos lehet, amelyeknek szintén gyulladásos összetevője van.
Ráadásul az egyszerű változtatás az étkezésünkben olcsóbb alternatívát jelenthet a gyakran mellékhatásokkal járó gyógyszeres kezelésekkel szemben. Ettől függetlenül nem egy jó recept fogja megoldani a depressziót.
A munka a területen mások által a közelmúltban elért eredményekre épül, beleértve a depresszió kezelésére szolgáló étrendi beavatkozásokkal kapcsolatos első klinikai kísérletet, amely a depressziós tünetek kedvező javulását mutatta ki. Fontos hangsúlyozni: az eredményeink inkább összefüggést, mint ok-okozati összefüggést mutatnak. További munkára van szükség ahhoz, hogy megerősítsük az étrendi minták modulálásának hatékonyságát a depresszió kezelésében a gyulladással összefüggésben
– mondta Steven Bradburn, a tanulmány társszerzője.