drogok
Kísérletek alapján komoly lehetőségek vannak az ibogain nevű hallucinogén anyagban, amit Afrikában évszázadok óta használnak.


Az ibogain nevű anyagot az Afrikában termő iboga növényből nyerik ki, amit régóta használtak a kontinensen orvoslásra, továbbá vallási célokra is. A szer 24 órán keresztül hallucinációkat okoz, gyorsítja a szívverést és nagy dózisban halálos lehet, így komoly veszélyei vannak.

Ugyanakkor több ember jelezte, hogy a fogyasztása révén teljesen leszokott a kábítószerekről és javított a függőségén. Most kémikusok egy csoportja létrehozott belőle egy TBG nevű módosított verziót, ami a vizsgálatok alapján segíthet a függőség és egyben a depresszió ellen is, ráadásul nem is annyira káros az egészségünkre, mint az eredeti verzió.

Még hátra van, hogy embereken is teszteljék, egerek esetén viszont működik. A kísérleti példányokon kevésbé jelentkeztek a depresszió jelei a szertől, emellett a heroinról is leszoktak a vizsgált példányuk. A TBG ugyanis, akárcsak az eredeti drog, amiből készül, csökkenti a visszaeséseket és segít ellenállni a kísértésnek.

Az ibogain ugyanis egy hipotézis szerint segít az agynak a dendritikus gerincek növekedésében, amik elősegítik az idegsejtek közötti kommunikációt A szenvedélybetegeknek ez azért jó, mert gyakran a szinaptikus kapcsolatok csökkenését mutatják ki náluk. Vagyis elősegíti azokat a folyamatokat biológiailag, amik megakadályozzák a visszaesést.

(Forrás: Big Think)

A figyelmetekbe ajánljuk