A művészet magasiskolája: valami halottból élőt kreálni

Gyomnövényekből és partra sodort tengeri algából műalkotás? Ma van a környezetvédelem világnapja: ebből az alkalomból egy igazán természetközpontú alkotó műveit és munkamódszerét mutatjuk be.


Instagram / helenapornsiri

Különböző művészeti ágak képviselői különböző választ adnának arra a kérdésre, hogy mitől lesz valaki jó alkotó. A táncművész számára az adott mozdulatsor elsajátításának könnyedsége a fontos, a zenész a virtuozitásra törekszik, a képzőművész pedig alkotásait szeretné életre hívni.

Utóbbi szó szerint és átvitt értelemben is sikerült az Angliában élő Helen Ahpornsirinek, aki préselt virágok szirmainak segítségével mutatja be világunk sokszínűségét. A művész ráadásul saját kertjéből szedi az alkotásaihoz szükséges növényeket – tudjuk meg a Colossal beszámolójából.

„Leginkább a páfrányt és a vadon élő növényeket részesítem előnyben: jó érzés valaminek, amire az emberek gyomként tekintenek, új narratívát adni"

– osztotta meg a művész az alapanyag beszerzésének szempontjait, és azt is hozzátette, hogy a műalkotásaihoz használt tengeri alga Anglia déli partján fekvő strandok mellől, a sziklás partszakaszokról származnak, melyeket mindig viharok után gyűjt be, hogy ne zavarja meg az ökoszisztéma megfelelő működését.

Ahpornsiri művei között megtaláljuk az állatvilág valamennyi képviselőjét, kezdve a pávaktól, a méheken át, egészen az elefántokig. A virágok színe ráadásul a szárítás miatt egy idő után pont ugyanúgy halványul el, ahogy azt az akvarellfesték is teszi.

Forrás: This Is Colossal

A figyelmetekbe ajánljuk