Savage Beauty nevű fényinstalláció az ír Galway városban

A korlátozások idején lassan el is felejtettük, milyen érzés nagyobb művészeti projektek részesévé válni, néhányat azonban otthonunkból is csodálhatunk – mint például a következő fényinstallációkat.


Káprázat a domboldalon

A finn Kari Kola Savage Beauty nevű fényinstallációját az ír Galway város ünnepi progamjának részeként állította fel 2020-ban, amely évre a település elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet. A fényinstallációt úgy emlegetik, mint a valaha volt legnagyobb helyspecifikus műalkotást., mely nem kevesebb, mint öt kilométeren keresztül terül el a Lough Na Fooey festői partvidéke mentén. A járvány elterjedése után, annak érdekében, hogy nehogy nagy tömegek keressék fel, a szervezők közzétettek egy drámai felvételt, amelyen a sarki fényeket idézve mintegy 1000 darab LED-izzó pulzáló zöld és kék fényei láthatóak az éjszakában.

Földöntúli spektrumok

A tasmán Régi és Új Művészetek Múzeuma március 18-án zárta be kapuit a COVID-19 járvány miatt, az intézmény azonban azonnal keresni kezdte a módját, hogy elérjék a digitális közönséget. Mint kiderült, meg is találták: minden szombaton napnyugtától napkeltéig a múzeum YouTube-csatornájának nézői élőben követhetik a közel 15 kilométeres magasságba nyúló, Ryoji Ikeda által tervezett, Spectra nevű fényinstallációt.

A Spectra egyébként egy fehér fényoszlop, amely egy földöntúli érkezés hatását kelti a tasmán fővárosban, Hobartban. Az installáció 100 kilométeres távolságból is látszik, köszönhetően a rendelésre gyártott, összesen 49 fényforrásnak.

Óriási fényjáték

Porto Alegre brazil nagyváros új kulturális központjának, a Farol Épületnek korinthoszi oszlopait világítja meg a NONOTAK Stúdió Giants, azaz Óriások nevű fényinstallációja. A ragyogó műalkotás főszerepében a barokk-rokokó stílusban tervezett belső kialakítás tündököl, melyet különböző szögekben és ritmusra világítanak meg, mindehhez pedig sci-fibe illő aláfestő zenét társítanak.

Forrás: thespaces.com

A figyelmetekbe ajánljuk