A Notre Dame lángokban

Eredeti formájában állítanák helyre a Notre-Dame-ot?

Lángok csaptak fel a Notre-Dame-ban 2019. április 15-én, a kora esti órákban. A székesegyházban tomboló tűz miatt leégett az épület teljes tetőszerkezete, valamint leomlott a kúp alakú huszártornya. A francia kulturális miniszter szerint széleskörű konszenzus alakult ki arról, hogy az eredeti formájában kellene helyreállítani a katolikus egyház egyik legfőbb jelképének számító templomot.


A renováláson dolgozó építészekből, szakértőkből és helyi képviselőkből álló szervezet csütörtökön ül össze, hogy megvitassa a felújítás részleteit. Roselyne Bachelot szerint elsősorban a tetőszerkezet és a huszártorony újjáépítése lesz napirenden – tudhatjuk meg a MTI beszámolójából. Utóbbi Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján épült 1860-ban, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották.

Az \u00e9p tet\u0151szerkezet \u00e9s a husz\u00e1rtorony panor\u00e1m\u00e1jaAz ép tetőszerkezet és a huszártorony panorámájaWikipedia / Pedro Szekely

Az újjáépítők két táborra szakadtak: vannak, akik azt követelik, hogy a 19. században helyreállított műemlék azonos mása épüljön fel a Viollet-le-Duc által tervezett huszártoronnyal, illetve vannak olyanok is, akik újító szemlélettel nyúlnának az épülethez, a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát is rajta hagyva. Előbbi „ortodoxként" emlegetett csoportot erősíti a székesegyház főépítésze, Philippe Villeneuve, utóbbi, „modernista" csoportot viszont a francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron támogatja.

A figyelmetekbe ajánljuk