Lévai Viola táncprodukciója a ​PLACCC Fesztiválon
PLACCC Fesztivál

Lévai Viola táncprodukciója

Lenyűgöző művészeti akciók készülnek Budapest utcáin

A PLACCC Fesztivál Wa(l)king The City című eseménysorozatának keretében privát történetmesélést tartanak Pesterzsébeten, fotóművészeti akció készül hajléktalanokról, zenei, tánc- és újcirkuszi produkciók, sőt még közösségi napraforgó ültetés is várható július folyamán.


Wa(l)king The City

\u200bStern Lili m\u0171v\u00e9szeti v\u00e1rosi s\u00e9t\u00e1ja a \u200bPLACCC Fesztiv\u00e1lon

Stern Lili és Antal Bálint művészeti városi sétája

PLACCC Fesztivál

A koronavírus járvány minden téren gyökeresen változtatta meg az életünket. A kialakult helyzetre tekintettel a PLACCC Fesztivál – a megszokott őszi programjai helyett idén – dán partnerével, a Metropolis/Koppenhágai Nemzetközi Színházzal együttműködésben szervezi meg Wa(l)king The City című köztéri művészeti eseménysorozatát.

A művészeket arra kérik, hogy köztéri mikroprojektek sorozatán keresztül fedezzék fel a változó várost. A művészek júniusban és júliusban 2-3 naponta ötórás sétákat tesznek Budapesten egy általuk választott útvonalon, amelynek során hat-hat alkalommal online bejelentkeznek egy-egy művészeti mikroakcióval.

A felhívásra 47 pályamű érkezett, melyek közül a szakmai zsűri 13-at választott ki. A sorozatot június végén a Göndör László és Hajmási Péter által nagy sikerrel elkezdett Karanténshow „városi" verziója indította, majd a színházi megközelítést Porteleki Áron hajnali minikoncertjei követték, utána pedig Murányi Marcell bogárhoteleket telepített a sétája során, melyek a feléledő város és a természet kapcsolatára utalnak.

Ezek a programok jönnek júliusban

\u200bMargit Anna \u00e9s St. John Mckay: Napraforg\u00f3 \u00fcltet\u00e9s a \u200bPLACCC Fesztiv\u00e1lon

Margit Anna és St. John Mckay: Napraforgó ültetés

PLACCC Fesztivál

Az eseménysorozat júliusban a Budapesten tanuló flamand Ine van Horen intermédia művész sétájával folytatódik, amely a városi antropológia felől közelít meg egy konkrét épületet, a Blaha Lujza téri Corvin áruházat. Ezt Lévai Viola táncprodukciója, majd Stern Lili és Antal Bálint részvételi művészeti városi sétája követi.

Juhász Gergő képzőművész hajléktalan emberekről készült portrékat készít útja során, amelyek sajátos public art alkotásokként egy ideig a helyszínen maradnak.

Zoletnik Sophie és Lennart Paar újcirkuszi intervenciója a nyilvánosság és az identitás kérdését járja körül, Szeri Viktor, Páll Tamás és Muskovics Gyula pedig ismét egy új műfajt, az AR performanszot vezeti be a sorozatba.

Ágens privát történetírásközben mutatja be Pesterzsébet rejtett zugait és ikonikus helyszíneit, figuráit, Kovács Márton és Móser Ádám pedig hol együtt, hol külön-külön sző dallamokat az utcák, terek kiismerhetetlen hangszőnyegébe.

Vass Imre mozgásperformansza némiképp provokatív módon ösztönöz az elmúlt hónapok feldolgozására, végül pedig a Wa(l)king The City eseménysorozat július 21-én egy olyan akcióval zárul, amelynek eredménye hosszabb távon is a város része marad: Margit Anna és St. John Mckay ugyanis a helyi lakók és járókelők bevonásával ültet napraforgókat az VIII. kerületi utcák betonját megszakító kis földterületekre.

Részletes program a PLACCC Fesztivál honlapján.

A közönség részvétele és támogatói jegyek

Vass Imre mozg\u00e1sperformansza a PLACCC Fesztiv\u00e1lon

Vass Imre mozgásperformansza

PLACCC Fesztivál

A közönség a PLACCC Fesztivál Facebook oldalán, valamint a PLACCC honlapján és az In-Situ honlapján online követheti nyomon az óránkénti élő bejelentkezéseket, egyes akciókhoz a helyszínen is csatlakozni lehet, illetve véletlenül is belefuthatnak a járókelők a városban, így az online térből fokozatosan visszatér az életünkbe az élő művészetfogyasztás is.

A Wa(l)king The City eseménysorozattal a PLACCC Fesztivál – lehetőségeihez mérten – igyekszik támogatni a hazai művészeket abban, hogy a több hónapos kényszerpihenő után a lehető leghamarabb fellépési és bevételi lehetőséghez jussanak.

A köztéren és a digitális térben egyszerre zajló eseményekre virtuális támogatói jegyek is vásárolhatók, amelyeknek bevételét újabb művészek megbízására fordítják. Jegyvásárlás a Stagehive közösségi finanszírozási oldalon keresztül lehetséges.

A figyelmetekbe ajánljuk