Szájmaszk dioráma Tanaka Tatsuyától

A járványhelyzet legjellegzetesebb tárgyait felhasználva készített fotósorozatot Tatsuya Tanaka. Képein a miniatűr figurák utaznak és sportolnak a szabadban, vagy épp otthonukba bezárva hétköznapi tevékenységeiket űzik.


Miniatűr művészet minden nap

Tatsuya Tanaka 2011 óta minden nap befotóz egy apró diorámát a Miniatűr kalendáriumsorozata részeként. Kis figuráihoz a hétköznapi eszközöket kulisszának használó fotós ezúttal olyan banális tárgyakhoz nyúlt, melyeknek megnőtt a szerepe a karantén alatt. A WC-papír, a törölköző, a fogkefe, a hőmérő vagy épp a szájmaszk ezúttal többnyire a babák aktív, kültéri programjait – sportjeleneteit és utazásait – hivatottak megteremteni.

A szájmaszk, mint szimbólum

A pandémia, azaz a betegség és a korlátozások szimbólumának is tekinthető szájmaszk ezúttal paradox módon a természetet és a szabad mozgást jelképezi azáltal, hogy medenceként, tengerként, röplapdahálóként és sátorként köszön vissza a képekről.

A WC-papír guriga gőzös mozdonyként vagy műlesikló pályaként, a hőmérő pedig légboardként funkcionál.

A pandémia abszurditása

Ugyanakkor a karantén mindennapjainak abszurditása is megjelenik fotóin, ahogy egy széken ülve, egy ágyra (egy szelet kenyérre) dőlve elalszik egy anya gyermekei mellett, ahogy a család apraja-nagyja, kutyája és cicája a tévét (egy tűzőgép fémkapocs) kanapéról bámulja, vagy, ahogy sorban állnak az emberek, és az betartandó távolságot egy kotta jelöli ki.

Instagram oldalán még több miniatűr diorámát tekinthetsz meg Tatsuya Tanakától.

Forrás: Designboom

Szerző: Tóbiás Lilla

A figyelmetekbe ajánljuk