notre-dame
Getty Images

Kiderült, mikor nyit újra a 4 éve leégett Notre-Dame

A tervek szerint halad minden, ám a párizsi olimpiára még nem nyílik meg.

A párizsi Notre-Dame fából készült tetőszerkezete még 2019-ben gyulladt ki, ami néhány óra alatt lényegében porig égett. Emellett leomlott a katedrális 1860-ban épült, 93 méter magas huszártornya is.

Getty Images

Az Euronews cikke szerint a helyreállítási projekt jelenleg jó ütemben halad, így várhatóan tartható lesz az Emmanuel Macron elnök által közvetlenül a tűzvész után kitűzött 2024 decemberére tervezett újranyitási határidő is. Jelen állás szerint viszont a 2024-es párizsi olimpiára nem lesz teljesen kész a katedrális.

Abdul-Malak kulturális miniszter kiemelte, hogy a Notre-Dame ugyan várhatóan újra megnyílik a nagyközönség előtt, ez „nem jelenti azt, hogy a felújítási munkálatoknak vége". Hozzátette: 2025-ben még mindig lesznek felújítási munkálatok.

Ez is érdekelhet: Felnyitották a Notre Dame alatt talált két szarkofágot, az egyiket azonosították is

Jean-Louis Georgelin tábornok, a Notre-Dame helyreállításáért felelős állami hatóság elnöke szerint a huszártorony viszont már hamarabb befejeződhet, és fokozatosan fog 2023-ban az épület fölé emelkedni a templom újjászületésének szimbólumaként.

Getty Images

A felújítási munkákra több évig kellett előkészülni: az épület stabilizálási munkálatai 2021 szeptemberében fejeződtek be. Erre azért volt szükség, hogy a műemlék elég stabil és biztonságos legyen ahhoz, hogy a szakemberek megkezdhessék az újjáépítést.

A katedrális előtti teret is átalakítják, ami várhatóan 2027-re készül el teljesen, de a parkosított részt a templomhoz hasonlóan már 2024 második felében igénybe vehetik a látogatók.

A hatóságok végül úgy döntöttek, hogy a gótikus művészet 12. századi remekművét úgy építik újjá, ahogyan korábban volt, ezen Georgelin szerint naponta mintegy ezer ember dolgozik.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk