Asmund Havsteen-Mikkelsen Süllyedő modernitás című szobra

Ha városok és épületek is meg, illetve el tudnak süllyedni, ne csodálkozzunk azon, hogy a művészet a valóságot követve „süllyedő szobrokat" hoz létre. Mutatjuk a legérdekesebbeket!


A köztéri művészet legújabb trendje a föld vagy víz alá süllyedő szobrok. A szándékok eltérőek, de a látvány hasonlóan zavarba ejtő az alkotásoknál. Mi vár rájuk, vajon végleg eltűnnek?

Globális felmelegedés a süllyesztőben

A miniatűr figurákat köztereken elhelyező Isaac Cordal mestere a süllyedő szobrászati gegnek. A legismertebb közülük a Follow the Leaders sorozat Berlinben kiállított darabja, a Politikusok vitatkoznak a globális felmelegedésről elnevezésű szoborcsoport. Cordal vallja, hogy installációinak értelmezése mindig az adott környezet és társadalmi helyzet függvénye, ugyanakkor sosem fukarkodik a kritikai megfogalmazásokkal.

Óriások a természetben

Peter és Sue Hill egy testvérpár, akik olyan szobrokat készítenek, amelyek anyagát a környezet határozza meg. Green Women sorozatuk első és leghíresebb tagja a cornwalli Elveszett Kertekben található. A Mudmaid cementből, agyagból és szalmából készült, és minden évszakban más arcát mutatja, ahogy a rá nőtt borostyán és moha változik.

A katasztrófa pillanata

Cornelia Konrads német művész többnyire mozgás közben, végállapotában örökíti meg a tárgyakat, legyen szó elhajított cserépről, megnyíló földről, összeomló hídról vagy leomló kőfalról. La Maison de St. Flour alkotása egy forgalmas autóutak határolta süllyedő ház, mely a helyi hagyományos építkezést mutatja meg mulandóságában.

Elveszett civilizáció

Melbourne-ben, az állami könyvtár előtti téren kapott helyet Petrus Spronk keramikus neoklasszicista könyvtárépületet ábrázoló süllyedő szobra. Az Architectural Fragment ugyan az építészet formáinak változására reflektál, de benne rejlik a könyvtár és a nyomtatott könyvek kétes jövője is.

A technológia csapdája

Asmund Havsteen-Mikkelsen a Brexitre és Donald Trump megválasztására reflektálva süllyesztette el a dán fjordok emblematikus épületének élethű mását a Vejle Fjordban. Flooded Modernity alkotásával a technológia káros hatásaira akar rávilágítani.

Úszó kutyák a téren

A Bristolban található Bill and Bob című alkotás Cathie Pilkington első kültéri szobra. A Millennium téren a sétáló kutya látványa teljesen hétköznapi látvány, azonban az életnagyságú bronz kutyák a vízben úszva jelennek meg – kék gumipocsolyában. Egyszerre szokványos és bizarr az alkotás, ami mellett nem lehet csak úgy elsétálni.


Forrás: My Modern Met

A figyelmetekbe ajánljuk