​Kaszás Tamás: A munka nélkül töltött idő című műve egy padon

Kaszás Tamás: A munka nélkül töltött idő

Videó: így rongált meg egy padot egy művész

A képzőművészeket türelmes embereknek képzeljük el: sok esetben akár heteket, hónapokat vagy akár éveket is töltenek egy műalkotás elkészítésével. Íme, egy újabb példa a művészi türelemjátékra.


A munka nélkül töltött idő

Kasz\u00e1s Tam\u00e1s m\u0171v\u00e9sz objekt\u00edvvel \u00e9s napf\u00e9nnyel v\u00e9si be a feliratot egy padba

Egy objektív és a napfény segítségével készült a felirat

slowlife.ludwigmuseum.hu

Ezt a feliratot égette Kaszás Tamás a saját maga által készített pad háttámlájára. A művész az iskolások „vandál" módszerét alkalmazta, és napfénnyel égette a feliratot a fába.

A pad névadója, Aldo Leopold amerikai ökológus, erdőgazdálkodó az elsők között harcolt a természetes vadon megőrzéséért, környezetünk tiszteletéért és védelméért, műveiben pedig hangsúlyozta a természetben töltött idő fontosságát és jótékony hatását. Az általa tervezett (és kivitelezett) pad mintájára azóta is világszerte készülnek hasonmások, melyek az ember és természet harmonikus kapcsolatát hirdetik – olvashatjuk a Ludwig Múzeum Slow Life kiállításának honlapján.

Kaszás Tamás korábbi művein már találkozhattunk hasonló tartalmú felszólításokkal (Never Work, Con/temp/latio, Do nothing man) ezek a kisajátított, vagy szabadon idézett mondatok (Aldo Leopoldtól, David Thoreau-tól és másoktól) mind az elmélyülés, lelassulás fontosságára próbálnak rávilágítani.

Így készült a felirat

A videón a „rongálás" pillanataiból láthatunk jeleneteket, a háttérben madárcsicsergés és bogarak zümmögése adja az aláfestő zenét.

A Ludwig Múzeum Slow Life című online térbe költözött kiállításából ide kattintva szemezgethettek további példákat.

Forrás: slowlife.ludwigmuseum.hu

A figyelmetekbe ajánljuk