távmunka

Három új fő szabályozást vezetnek be a vészhelyzet idejére, ezzel a cél, hogy biztonságosabbá és kockázatmentesebbé tegyék a munkavégzést.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közölte, a kormány rendelete értelmében a munkáltatók és a munkavállalók a munka törvénykönyvétől eltérően állapodhatnak meg a távmunkáról.

A veszélyhelyzet alatti távmunkavégzés esetén nem kell alkalmazni munkavédelemről szóló távmunkavégzésre vonatkozó passzusát. Viszont a munkáltatónak tájékoztatnia kell a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól, a munkavállalónak pedig úgy kell megválasztania a munkavégzés helyét, hogy ezek a munkakörülmények teljesüljenek.

A veszélyhelyzet ideje alatt igazolás nélkül, költségként elszámolható a munkaszerződés szerinti távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítés címén fizetett összeg. Havonta legfeljebb a havi minimálbér 10 százalékáig (16 100 forint) lehet költséget elszámolni. Ha egy hónapnál rövidebb a munkavégzés, akkor arányosan kevesebbet.

Ezen kívül a veszélyhelyzet alatt a munkáltató és a munkavállaló megállapodással eltérhet a Munka Törvénykönyvében rögzített távmunkavégzéssel kapcsolatos szabályok egy részétől. Ilyen szabály például az is, hogy munkaszerződésben kell megállapodni arról, hogy a munkavállalót távmunkavégzés keretében foglalkoztatják. Ha jól értjük, ezek szerint a veszélyhelyzet alatt továbbra is kell megállapodás a távmunkáról, de nem kell ezt munkaszerződésbe foglalni. Ez kicsit gördülékenyebbé teheti az átállást az otthoni munkavégzést. A Magyar Közlöny részletesen tájékoztat az új szabályokról, teszi hozzá a 24.hu.

A figyelmetekbe ajánljuk