Akt festmény Jacoba Niepoort street art művész lakásában
Instagram/ Jacoba Niepoort

Te mit festenél a nappalid falára? Street art karantén alatt

Azt gondolhatnánk, hogy a művészek szakmai életét nem befolyásolja a koronavírus-járvány, hiszen alkotómunkájuk jelentős része saját műtermükben történik. Persze ez nem mindenkire igaz, a street art művészekre például semmiképp, hiszen őket gyakorlatilag alkotóvásznuktól, a közterektől fosztották meg egy időre. A jó művész egyik ismerve, hogy még ilyen helyzetben is képes alkotni.


Más művészekhez hasonlóan a koppenhágai Jacoba Niepoort is egy sűrű, utazással, inspirációgyűjtéssel valamint munkával teli időszakra készült ezekre a hónapokra, ám tervei teljesen meghiúsultak. Az utcai művész ettől függetlenül nem esett kétségbe, sőt, egyik régi vágyát váltotta valóra.

A Miamiban dolgozó Axel Voiddal, valamint a Void Projects kreatív csapatával állt össze, hogy végül együtt megalkossák a Home MuralFestet: a kollektív kezdeményezés keretében a világ minden pontjáról összesen 67 karanténban levő művészt ösztönöztek arra, hogy legújabb alkotásaikat a nappalijuk, a stúdiójuk vagy akár a telkükön található istálló üres falára fessék.

A művek áprilisban készültek, a munkafolyamatok során pedig olyan alkotások születtek, mint például az ablakon megjelenő, tintával készített monokróm madarak vagy a nappali üres falára festett akt.

„Engem ebben a projektben leginkább a térben és időben megjelenő új és váratlan kapcsolatok érdekelnek, valamint az, hogy produktívabban tudjuk használni a digitális világot, hagyjuk növekedni és ezek alapján meglássuk, milyen váratlan eredmények alakulnak ki belőle" – foglalja össze motiváicóját Niepoort a This is Colossal oldalán.

Mivel az elkészült művek csak a nekik helyt adó épületek, lakások belsejében tekinthetőek meg, így természetesen a Home MuralFest során elkészült alkotások elsősorban a fotók segítségével a közösségi oldalakon láthatóak. Az együttműködésből készült műalkotásokat ezen a linken lehet megtekinteni, de mi is bemutatunk belőlük párat.

A street art a lakásba költözött

Instagram / David de la Mano

Forrás: This is Colossal

A figyelmetekbe ajánljuk