A tojást nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk, így rengeteg nép fontos ételét készíthetjük el vele, ráadásul emellett kifejezetten egészséges is. Ha bővíteni szeretnénk a tojásos ételeink listáját, most itt az alkalom, hogy megismerjük a világ egyik legkülönlegesebb reggelijét, a spanyolok tükörtojását.
A tojásos reggelik elkészítése még azoknak is biztos sikerélményt jelent, akiknek nincs nagy tehetségük a konyhában. Amellett, hogy jótékony hatással van az egészségünkre, ennek a szuper alapanyagnak az is az előnye, hogy rendkívül laktató. A spanyol tükörtojás, azaz a huevos fritos elkészítése ráadásul egyáltalán nem vesz igényel sok időt. Lássuk is a mediterrán tájak egyik kedvenc reggelijét.
Ha igazán autentikusan szeretnénk megidézni a mediterrán ízeket, akkor felejtsük el a napraforgó olajat. Helyette használjunk extra szűz olívaolajat, abból is jó sokat. A serpenyő alját tele kell töltenünk ezzel, bátran, hiszen szinte úsznia kell benne a tojásnak. A Vince írása szerint a tökéletes végeredmény az apróságokban rejlik, melyeket most be is mutatunk.
Spanyol sült tojás (illusztrácó)
Fotó: Shutterstock
Ezt is olvasd el! A húsvéti vendégváró ördögtojás, ami mindenkinek ízleni fog – recept!
Az egyik fontos szabály az olaj felhevítésével kapcsolatos: a tojást forró olajon kell sütnünk. Magas hőfokon melegítsük 3 percig, amíg csillogóvá nem válik. Érdemes külön tálban feltörni a tojást, és ha ez megvan, abból öntsük óvatosan a serpenyőbe. Ezzel a lépéssel megakadályozzuk, hogy a tojáshéj is belesüljön az ételbe. Mivel a reggeli pillanatok alatt elkészül, maradjunk végig a konyhában az étel mellett.
A tojást 90 másodpercig kell sütni, és amíg a serpenyőben van, egyáltalán ne mozgassuk. Ahogy a tojás sül, a fehér része felpúposodik. Amikor a külső része már barna és ropogós, egy merőkanál segítségével szedjük ki a serpenyőből.
Ezután már csak az utolsó lépés van hátra: ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és pirítóssal, avokádóval vagy más zöldségekkel kész is van a szuper reggelink.
Figyelmedbe ajánljuk! Édes tészta citrommal és szerecsendióval - mindenki imádni fogja az olaszok húsvéti kalácsát