Bár elkészítése rendkívül egyszerű, a tükörtojáshoz fűződő viszonyunkat sokban befolyásolja, hogy hányszor kerültünk már abba a helyzetbe, hogy az étel sütés közben leragadt. Cikkünkben ezt a problémát szeretnénk feloldani egy olyan trükk ismertetésével, amellyel biztosan elérjük, hogy a lehető legjobb állagú reggelivel kezdhessük meg napunkat.
A tojássütés világában nincs annál rosszabb, mint amikor rájövünk, hogy a türelmesen sütött tojásunk odaragadt a serpenyő aljához. Ezután általában az következik, hogy megpróbáljuk lekaparni egy spatulával, eközben viszont készülő reggelink konzisztenciája felbomlik.
Ez is érdekelhet: Megehetjük-e a tojást, ha kicsit megrepedt a héja?
Létezik azonban egy egyszerű trükk, amellyel biztosan nem ragad le a tükörtojásunk, majd a sütés végén könnyedén csúszik majd ki tányérunkra.
A megoldás a hőfokban rejlik. Valójában sokszor az az oka az letapadásnak, hogy a serpenyő túl forró a sütés során. Ezért ahhoz, hogy a tojások nem ragadjanak le, egyszerűen hagyjuk a serpenyőt néhány percig hűlni.
A problémát egyébként a sima felületűnek tűnő serpenyők felülete okozza, amely ráadásul nem is egyenletes. Ha közelebbről megnézzük, apró bemélyedéseket találunk, amelyek a hő hatására még nagyobbak lesznek, kitágulnak. Ezekbe a kis lyukakba szorulhat bele könnyedén a felforrósodott tojás.
Ezt is olvasd el! Egy apró hozzávaló a tökéletes rántotta titka – próbáld ki te is!
Fotó: Pawel Czerwinski/Unsplash
A serpenyő kihűlése a kulcs, azonban fontos megjegyezni még egy tényezőt ezzel kapcsolatban: a tojásokat ne hagyjuk a forró serpenyőben, azok ugyanis még a folyamat lezárását követően is képesek megégni. Ennek megelőzésére érdemes kis lángon, hosszabb ideig főzni, írja a The Daily Meal.
A hozzáadott zsíradék is megoldást jelent
Egy másik módja annak, hogy a tojás eleve ne ragadjon a serpenyőhöz a megfelelő zsiradék használata – akár a spatula bekenésével.