tükörtojás
Fotó: Nicolas Horn/Unsplash

Ezzel az egyszerű trükkel tökéletes tükörtojást süthetünk

Bár elkészítése rendkívül egyszerű, a tükörtojáshoz fűződő viszonyunkat sokban befolyásolja, hogy hányszor kerültünk már abba a helyzetbe, hogy az étel sütés közben leragadt. Cikkünkben ezt a problémát szeretnénk feloldani egy olyan trükk ismertetésével, amellyel biztosan elérjük, hogy a lehető legjobb állagú reggelivel kezdhessük meg napunkat.


A tojássütés világában nincs annál rosszabb, mint amikor rájövünk, hogy a türelmesen sütött tojásunk odaragadt a serpenyő aljához. Ezután általában az következik, hogy megpróbáljuk lekaparni egy spatulával, eközben viszont készülő reggelink konzisztenciája felbomlik.

Ez is érdekelhet: Megehetjük-e a tojást, ha kicsit megrepedt a héja?

Létezik azonban egy egyszerű trükk, amellyel biztosan nem ragad le a tükörtojásunk, majd a sütés végén könnyedén csúszik majd ki tányérunkra.

A megoldás a hőfokban rejlik. Valójában sokszor az az oka az letapadásnak, hogy a serpenyő túl forró a sütés során. Ezért ahhoz, hogy a tojások nem ragadjanak le, egyszerűen hagyjuk a serpenyőt néhány percig hűlni.

A problémát egyébként a sima felületűnek tűnő serpenyők felülete okozza, amely ráadásul nem is egyenletes. Ha közelebbről megnézzük, apró bemélyedéseket találunk, amelyek a hő hatására még nagyobbak lesznek, kitágulnak. Ezekbe a kis lyukakba szorulhat bele könnyedén a felforrósodott tojás.

Ezt is olvasd el! Egy apró hozzávaló a tökéletes rántotta titka – próbáld ki te is!

t\u00fck\u00f6rtoj\u00e1s

Fotó: Pawel Czerwinski/Unsplash

A serpenyő kihűlése a kulcs, azonban fontos megjegyezni még egy tényezőt ezzel kapcsolatban: a tojásokat ne hagyjuk a forró serpenyőben, azok ugyanis még a folyamat lezárását követően is képesek megégni. Ennek megelőzésére érdemes kis lángon, hosszabb ideig főzni, írja a The Daily Meal.

A hozzáadott zsíradék is megoldást jelent

Egy másik módja annak, hogy a tojás eleve ne ragadjon a serpenyőhöz a megfelelő zsiradék használata – akár a spatula bekenésével.

Az olaj is megfelelő választás lehet, ennél is jobb megoldás viszont a vaj, amely leghatékonyabban óvja meg a letapadástól ételeinket.

A figyelmetekbe ajánljuk