Tyúkot és kakast sem látott a legújabb vegán tojás

Egy francia biológuspár lebontotta a veganizmus egyik utolsó falát is.


Philippine Soulères és Sheryline Thavisouk francia diákok úgy döntöttek, hogy a párizsi Ecole de Biologie Industrielle mérnökiskola egyik projektjének részeként megpróbálkoznak a közismerten nehezen reprodukálható tojás vegán verziójának megalkotásával.

Instagram/Les Merveillœufs

A sikeres másolathoz három évre és több mint 50 tesztreceptre volt szükség, és még így is csak tojás a jellegzetes belső formájáról beszélünk. A végső recept még mindig fejlesztési fázisban van, de az már szinte biztos, hogy a „hozzávalók" hüvelyesek alapján készülnek majd el.

Annak ellenére, hogy a tojás alternatívája teljesen mentes tyúkoktól és kakasoktól, sikerült megőrizniük annak hasonló fehérjéit és sárgáját, kitűnve versenytársaktól, amik eddig csak az egyiket tudták reprodukálni. Az eddigi vegán tojás és tojáspótlók közül van, ami már sütésre is alkalmas, de még mindig nem sikerült 100%-ban lemásolni az eredeti verziót.

A francia diákok tojáshéjat is szeretnének alkotni, hogy még realisztikusabb legyen az étel. Ezt is természetesen környezetbarát módon igyekeznek megoldani.

Soulères és Thavisouk úgy döntöttek, hogy vállalkozást hoznak létre ötletükből, ami máris beindulni látszik, mivel az első közösségi finanszírozás már sikeres volt, a következő cél pedig, hogy a nem túl távoli jövőben a Les Merveillœufs márkájú termékek boltok polcain is ott legyenek.

(Euronews)

A figyelmetekbe ajánljuk