Ha létezik igazi tradicionális reggeli, akkor a rántotta hazánkban mindenképpen annak számít! Legyen szó a magyaros, kolbásszal és sok hagymával készített verzióról vagy a kicsit könnyedebb, hús nélkül készült ételről, egy dologra minden esetben fontos odafigyelni a rántotta készítése során! Recept.
Rántottát ezerféleképpen lehet készíteni, de egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora serpenyőt választunk a reggeli elkészítése során. Érdemes odafigyelni, hogy ha két-három tojásból csináljuk, akkor kisebb darabot válasszunk a készítéshez!
Ez azért fontos, mert
ha túl vékonyan terül el a tojás a serpenyőben, akkor pillanatok alatt kiszárad.
Ezen felül érdemes a fűszerezésre is külön figyelmet fordítani, hiszen a túl korán hozzáadott só és bors hatására a tojás vizesedni kezd.
Ajánljuk figyelmedbe! Nyaralást idéző budapesti gasztronómiai élmények augusztus végére
Hozzávalók:
- 1 evőkanálnyi vaj
- 2-3 tojás
- 1 evőkanálnyi tej
- 1-2 teáskanálnyi só
- 1-2 teáskanálnyi bors
A tojások fűszerezésére is érdemes odafigyelni a rántotta készítésekor
Photo by Imad 786 on UnsplashElkészítése:
1. Egy kisebb méretű serpenyőt helyezzünk a tűzhelyre, kissé melegítsük elő, majd tegyük rá a vajat. Olvasszuk meg, de figyeljünk, hogy ne kezdjen el megbarnulni!
2. A tojásokat verjük fel egy kis tálban, adjuk hozzá a kevés tejet, de még ne fűszerezzük!
Ez is érdekelhet! Hűsítő desszert az elviselhetetlen melegben: citromos granita
3. A tojást öntsük a serpenyőbe és kívülről befelé dolgozzuk el a masszát, közepes lángon.
4. Miután kellően kiszáradt, de még nem száraz, vegyük le a tűzhelyről!