Hűsítő desszert az elviselhetetlen melegben: citromos granita

Hűsítő desszert az elviselhetetlen melegben: citromos granita

Ha olyan fagyasztott desszertet keresünk, amelyet gyerekjáték elkészíteni anélkül, hogy bekapcsolnánk a sütőt, akkor a citromos granita a legjobb választás. Ez a közönség kedvenc desszert öt hozzávalóból áll, és nem igényel főzést.


Hozzávalók:

  • 8-12 citrom (kb. 90 dkg)
  • 100 g, plusz 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál kóser só, plusz még több ízlés szerint
  • 2,4 dl tejszín

Elkészítése:

1. Hámozzuk meg négy citrom héját, és tegyük félre egy légmentesen záródó tartályban a hűtőszekrényben, amíg nem állunk neki a díszítésnek.

2. Vágjuk félbe és facsarjuk le az összes citromot, majd szűrjük le a levét egy közepes tálba, és keverjük hozzá a cukrot és a sót, amíg feloldódik, majd öntsünk hozzá 6 dl vizet. Kóstoljuk meg, és adjunk hozzá még egy csipet sót, ha nagyon édesnek tűnik.

3. Szűrjük át egy finom szemű szitán keresztül két sekély üveg-, kerámia- vagy fémserpenyőbe (nem kell, hogy azonos méretűek vagy típusúak legyenek).

4. Hűtsük a keveréket a fagyasztóban 1 órán át, de ne fedjük le. Vegyük ki a formákat a fagyasztóból, és villával kaparjuk össze és törjük szét a jeges keveréket, majd fagyasszuk le, és fagyás közben még kétszer ismételjük meg a kaparást, amíg a keverék teljesen jeges nem lesz, további 1-3 órán át.

5. Ha kész, kaparjuk a granitát légmentesen záródó tartályokba, és fagyasszuk le akár három hónapig. A tálalás előtt 15-30 perccel vegyük ki a fagyasztóból, hogy felmelegedjen és kaparható állagúvá váljon.

6. Tálalás előtt egy közepes tálban habverővel vagy kézi mixerrel verjük fel a tejszínt, amíg a krém lágy csúcsokat nem kap. Kanalazzuk a granitát hűtött poharakba, a tetejére pedig tegyünk púpozott tejszínhabot és a félretett citromhéjat.

A figyelmetekbe ajánljuk