lányok söröznek
Fotó: Elevate / Unsplash

Négy hűsítő sörkoktél a nyárra

A sör és a koktél ma már egyáltalán nem összeférhetetlen kifejezések. A minőségi, testes sörök például hosszúságot, extra aromákat tudnak adni a párlat alapú italoknak. A kombináció sikerének kulcsa abban rejlik, hogy be tudjuk-e azonosítani a sörnek a vezető ízét, amit aztán további hozzávalókkal kiegészítünk.
​Milyen sörből?

Minden attól függ, mennyire mozogsz magabiztosan a sörök világában. A lagerekkel nagyon nem lőhetsz mellé, mert elég neutrálisak, inkább csak pezsgést, életet visznek a koktélba. Első lépésnek próbálj ki egy 50:50 arányú lager-rostos szénsavas limonádé kombinációt.

A manapság oly divatos IPA-val azért nehezebb a helyzet, mert azok aromavilága nagyon sokféle lehet. Gyógynövény, citrus, virágosság, kesernye – széles a skála. Nincsen egyetlen recept velük kapcsolatban, így nincs más megoldás, meg kell találnunk a sörünkben a vezető ízt. Ha ez citrus, akkor valami citrusos párlatot válassz hozzá, ha gyógynövény, akkor egy hasonlóan fűszerezett gint.

Ugyanígy működnek a búzasörök is, ott is széles az ízek spektruma, tehát az előbbiekhez hasonlóan kell eljárni velük. Ezzel szemben egy pörkölt és toastos ízekkel megpakolt sötét stouthoz egyértelműen csokoládés, kávés kiegészítőket javaslunk.

Mit ne?

Az előbb említett stoutot semmiképpen ne keverjük paradicsomlével, hacsak nem egy savanyú trutyira vágyunk. A krémlikőröket is kerüljünk, szintén a nem túl kellemes látvány miatt. Nagyon eltérő ízek erőltetésével se próbálkozzunk.

Ne feledd, a koktélodnak a sör az alapja, amiben szénsav van. Annak pedig nem tesz jót sem a rázás, sem a keverés. Mixerek javaslata, hogy előbb csináljuk meg a koktél másik felét, és csak a végén csurgassuk hozzá lassan a sört.

És akkor következzen most már tényleg a négy beígért recept!

Michelada, sókristállyal

michelada

Fotó: bbcgoodfood.com

Öntsd egy lime levét egy kisebb edénybe és kend be vele a pohár peremét is. Szórj ki egy adag tengeri sót egy tányérra, és görgesd ebbe is bele a poharat, hogy a só feltapadjon a lime-mal nedvesített pohárszélre. Tégy egy marék jégkockát a pohárba, önts rá egy evőkanál tequilát és add hozzá a maradék lime levet. Ezután lassan csurgass az egészre egy 0,33-as lager sört, majd ízesítsd pár csepp Worchestershire szósszal.

Espresso stout

espresso stout

Fotó: All About Beer Magazine

Keverj össze egy edényben 2,5 cl hideg kávét 2,5 cl kávélikőrrel, majd két magas, üres söröspohárral együtt tedd a keveréket a hűtőbe 30 percre. Ha letelt az idő, oszd el a kávémixet egyenlően a két söröspohárban és önts rájuk bő 1-1 dl stoutot. Azonnal fogyasztandó.

Campari IPA

campari ipa

Fotó: The Kitchn

Két whiskey-s pohár, fejenként 2-3 jégkocka, valamint összesen 2,5 cl campari és 3 dl sör egyenlően elosztva. Egy spricc szénsavas narancsital, és már kész is vagyunk. Fokozható a gyönyör egy cikk narancshéjjal.

Málnás sör-mojito kombó

m\u00e1ln\u00e1s mojito

Fotó: Jochem Raat / Unsplash

Vegyünk két magas poharat, osszunk szét közöttük egy feldarabolt lime-ot, valamint 5 cl fűszeres rumot és keverjünk egyet rajta. Adjunk még hozzájuk jeget és mentalevelet. Öntsük fel az egészet összesen egy 0,33-as málnás sörrel. Extraként mehet még bele pár szem igazi málna is.

A figyelmetekbe ajánljuk