sőrcsap
Instagram/Mort Subite

A világhírű sör, amit még mindig csak hat ember főz

Elismerések, tradíció, különleges recept – itthon is terjed a minőségi sörfogyasztás.


Szerencsére Magyarországon is egyre nagyobb kereslet mutatkozik az igényes, minőségi sörökre. Ezt jól jelzi, hogy a piacon is egyre több fajtájú, ízű és márkájú itallal találkozhatunk. Gombamód jelentek meg a boltok polcain a különböző ale típusú sörök vagy kisebb családi és apátsági főzdék termékei.

A sörfogyasztás másik nagy tabuja is megdőlt az utóbbi években, miszerint egy sör legyen világos és keserű – gyümölcsösebb ízek szóba sem jöhettek. Aztán megjelentek szélesebb körben a gyümölcsöt keveset látott, cukorédes szirupos alkoholos italok, innen pedig egy lépés volt, hogy a sörökben is megérkezzen a várva várt áttörés.

Unsplash/Gonzalo Remy

Ilyen volt a Heineken lépése is, amikor elhozta a magyar fogyasztóknak a lambic típusú,tradicionális belga Mort Subite-ot. Nem is sejtenénk, de ez a sörtípus az egyik legősibb, ami ma a piacon létezik.

Természetes tradíciók 

Az egyik kulcsa, hogy az irányított helyett egy spontán, összetett erjedéssel készül.

A hagyományőrzést jól jelzi, hogy a söröket még mindig mindössze 6 ember főzi, hiába világhírnév.

A másik pedig ennek a folyamatnak a személyes ellenőrzése, hiszen a tökéletes ízvilágot lényegében a természet készíti. Ezért van hosszú évek óta kulcsszerepe a Mort Subite sörfőzőmesterének, Bruno Reindersnek, akinek tehetsége, lelkesedése és minőség iránti szenvedélye biztosíték a tökéletes ízekre. Bruno személyesen kóstol minden főzetet, ellenőrzi és jóváhagyja, hogy megszülessen a friss kobbegemi spontán erjedő sör.

Bruno Reinders

Instagram/Mort Subite

A termék neve is a spontaneitást jelzi: a népszerű belga játék, a „pietjesbak" nevű kockavetéséről kapta, ami hirtelen halált jelent. A Mort Subite szerint a legjobb dolgok azokkal történnek, akik belevetik magukat az életbe.

Nem véletlen, hogy az magyar piacot is gyorsan meghódították a termékek, és rengeteg sörkedvelő ismerhetett meg egy egészen újfajta gyümölcsös ízvilágot.

Ezt díjazták idén a 2020-as Words Beer Awardson is, ahol a Mort Subite két terméke is győzelmet aratatott.

Mort Subite Kriek és Mort Subite Witte Lambic

A Mort Subite Kriek a Legjobb Kriek díjat nyerte el, míg a Witte Lambicot Belgium legjobb sörévé választották

A Mort Subite Kriek lambic típusú, tradicionális belga, meggyes sörkülönlegesség. A lambic sört 70% árpamaláta és 30% búza keverékéből hagyományosan fa kádakban főzik, amelyet ezt követően nyitott kádakban hűtenek, ahol a levegő hatására beindul a spontán erjedés. A termék neve is a spontaneitást jelzi: a Mort Subite egy népszerű belga kockajáték, a „pietjesbak" után kapta a nevét, melynek jelentése „hirtelen halál", gyakorlatilag az utolsó kör, magyarra fordítva: mindent vagy semmit.

A sör egy 1 és egy 3 éven keresztül, friss meggy hozzáadásával, tölgyfahordókban érlelt, lambic sörök összeházasítása. E folyamat végén nyeri el egyedülálló burgundi színét és frissítő, gyümölcsös ízét a Mort Subite Kriek.

Instagram/Mort Subite Hungary

A Mort Subite Witte Lambic 5.5% alkohol tartalmú szintén lambic típusú modern belga búza sörkülönlegesség. Nagyon könnyen iható búzamalátás ízvilág egy kis barackos csavarral amitől igazán egyedi ízélményt nyújt.

Ha esetleg még nem kóstoltuk volna őket, a két díjnyertes minőségi belga sör kitűnő választás lehet akár magunknak, akár karácsonyra a családi ebédhez, amit díszdobozos karácsonyi ajándékcsomagban is megtalálhatunk már a boltok polcain.

Mort Subite

A cikkünk megjelenését a Heineken támogatta.


A figyelmetekbe ajánljuk