A nyár beköszöntével a szabadba vágyunk, hogy végre élvezhessük a friss levegőt, a napfényt, a kerti ebédeket, a strandolást, vagy akár a szabadtéri sportokat, rendezvényeket. A szikrázó napsütésben eltöltött huzamosabb idő azonban veszélyes lehet, mert a túlzott hőterhelés kiszáradást okozhat. Hogyan vigyázzunk magunkra és szeretteinkre, hogy a legtöbbet vegyük ki a nyári örömökből?
Hogyan maradj hidratált a kánikulában?
A hőségtől izzadunk, ami lehűt ugyan, de egyben azt is jelenti, hogy folyamatosan vizet veszítünk, ezért is fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra.
- Ne várd meg, amíg megszomjazol! Igyál az egész nap folyamán, hogy megelőzd a kiszáradást és az ezzel járó kimerültséget.
- Bár egy jéghideg koktél jól hangzik a tengerparton, a tested számára valójában büntetés, mivel az alkohol csak még több vizet von el a szervezetből. De ha például a grillezés számodra nem létezik sör nélkül, igyál egy pohár vizet minden egyes alkoholos ital között, hogy hidratált maradj.
Egészséges szomjoltók a nyári forróságban
A hozzáadott cukrot nem tartalmazó, teljesen természetes gyümölcslevek nemcsak hidratálnak, hanem fontos tápanyagokat is tartalmaznak, hogy a kánikulában is energikus maradj. Válassz egészséges frissítőket, amelyekben nincs tartósítószer, mint amilyen például egy pohár 100%-os almalevet tartalmazó almafröccs, amelyet jó szívvel adhatsz a család minden tagjának!
A nyár slágere idén is a savanykás, frissítő limonádé, amely a klasszikus módon rengeteg cukorral készül. Viszont ha a Simon Gyümölcs üdítőjét fogyasztod, nem kell tartanod a felesleges kalóriáktól, mivel limonádéjukat steviával édesítik, ami egy egészséges, természetes édesítőszer. Mi kerül bele egy ízletes, egészséges nyári üdítőbe a tartósítószerek, a cukor és az ízfokozók helyett? A stevia mellett csupán citrom és szénsavas víz, de te nyugodtan adj hozzá egy csipet friss mentát is, ha még extra hűsítésre vágysz!
Freepik
A családi gazdaságban már 1992 óta készítik a finomabbnál finomabb zamatos leveket kímélő préselési eljárással, hogy a legtöbbet nyerjék ki a helyben termelt gyümölcsökből. Igazi büszkeségük a minőségi termékeken túl az a több hektáros méhlegelő, amely több ezer poszméhnek biztosít növénytakarót az egész év során, illetve madárprogramuk, amelynek köszönhetően ritka és védett fajok lelnek náluk otthonra.
Mit (ne)együnk a nyári hőségben?
Fogyassz nyáron inkább könnyű ételeket, például salátákat és leveseket, és ne terheld túl a szervezetedet például zsírban sült, nehéz húsokkal. Az emésztés ugyanis hőt termel, ez az egyik oka annak, hogy forróságban többnyire nincs is olyan nagy étvágyunk. A zöldségek, gyümölcsök és a saláták, különösen a szezonális, helyben termelt fajták, könnyen emészthetőek és magas a víztartalmuk, így nagyon jól hidratálnak a kánikulában.
Nem maradhat el a grillezés sem? Annak érdekében, hogy az étkezés ne egy alapos hasmenéssel végződjön, gondoskodj róla, hogy a majonéz és a majonézes saláták ne álljanak 15 percnél tovább a tűző napon. A hamburgert és a húsokat pedig süsd át alaposan, hogy megszabadulj a hőségben elszaporodó kórokozóktól.