4 csicseriborsós recept, amit pillanatok alatt elkészíthetsz

4 csicseriborsós recept, amit pillanatok alatt elkészíthetsz

Gazdag fehérjében, rostban és számos fontos vitaminban, így ideális választás vegetáriánusok és mindazok számára, akik egészséges és ízletes ételekre vágynak. Cikkünkben most négy csicseriborsós receptet mutatunk be, amelyeket pofonegyszerű elkészíteni.


Csicseriborsó-krémleves

Shutterstock

Hozzávalók:

  • 0.5 kg csicseriborsó (1 üveg)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kis db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 l alaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • bors

Elkészítése:

Pici olajon pár perc alatt pirítsuk meg a felkockázott hagymát, dobjuk rá a fokhagymát, és további kb. fél percig pirítsuk. Adjuk hozzá a csicseriborsót, alaplevet, sózzuk, borsozzuk, és kb. 15 perc alatt főzzük teljesen puhára. Turmixoljuk le az egészet. Adjuk hozzá a tejszínt, és forraljuk össze. Tálalásnál tehetünk bele pár csepp citrom vagy limelevet.

Falafel

Unsplash

Hozzávalók:

  • 25 dkg csicseriborsó (konzerv)
  • 1 fej lila hagyma
  • 1/4 bögre petrezselyem
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek frissen facsart citromlé
  • 2 tk őrölt római kömény
  • 1 tk só
  • 1 tk őrölt bors
  • 1 bögre zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
Elkészítése:

Az elkészítés során először egy aprítógépbe pakoljuk az átöblített és lecsepegett csicseriborsót, az aprított hagymát, a petrezselymet, a fokhagymát, a citromlevet és a fűszereket. Ezeket addig pépesítjük, amíg össze nem áll az egész. A lényeg, hogy egy nedves masszát kapjunk, de ne is aprítsuk túl a hozzávalókat.

A falafel masszát ezután helyezzük egy nagyobb tálba, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát és keverjük össze. Ha ezzel is megvagyunk, tegyük a hűtőbe 1-2 órára.

A hűtőből kivéve formázzunk körülbelül 18-20 darab golyót a masszából. Egy nagyobb serpenyőben ezután hevítsünk 1 hüvelyknyi olajat, majd nagy lángon süssük ki 3 perc alatt a golyókat, átforgatva őket.

Hummusz tökmaggal

Shutterstock

Hozzávalók:

  • 45 dkg konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve
  • 4 ek olívaolaj
  • 3 ek tahini (szezámmagkrém)
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál római kömény
  • fekete bors
  • 0.5 dl víz
  • 1 db citrom leve
  • 1 teáskanál só
  • 1 marék tökmag

Elkészítése:

A tökmag kivételével mindent tegyünk az aprítógépbe és zúzzuk össze krémes állagúvá őket. A tökmagot, ha érezni szeretnénk a darabjait, érdemes később beletenni és keveset aprítani. Ízlés szerint készíthetjük a hummuszt lágyabbra több folyékony összetevő hozzáadásával.

Csicseriborsó-saláta

Hozzávalók:

  • 2 db lilahagyma
  • 2 db csicseriborsó konzerv
  • fél bögre petrezselyem zöld
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 csipet cukor
  • negyed teáskanálnyi bors
  • fél teáskanálnyi só
  • 1 evőkanál citromlé
Elkészítése:

A hagymát hosszú cikkekre vágjuk. A szeleteket egy hideg vízzel teli tálba rakjuk, lefedjük és pihentetjük benne. Körülbelül 10 perccel később, egy szűrő segítségével vegyük ki a vízből a hagymákat. (Erre azért van szükség, hogy a hagymánk ropogós maradjon, ám az erős ízét enyhítse). Ezután egy tálba rakjuk a leszűrt csicseriborsó konzervet, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a hagymát, az olívaolajat, a cukrot, a sót és a borsot. Összekeverjük, majd a végén citromlevet csorgatunk rá.


A figyelmetekbe ajánljuk