Bár a legtöbb ember még sosem hallott a Gallo Pintóról, ez az étel Costa Rica egyik nemzeti büszkesége. Costa Rica minden háztartása és étterme azt állítja, hogy itt lehet megkóstolni a legjobb Gallo Pintót. A helyi gyorséttermektől kezdve a legelőkelőbb éttermekig szinte mindenhol felszolgálják. De mi a története?
Mi is az a Gallo Pinto, az az a „pöttyös kakas”?
A Gallo Pinto egy fehér rizsből és fekete babból álló hagyományos étel, amelyet Costa Ricában gyakran reggelire, de sokszor vacsorára is felszolgálnak. Ez az egyszerűségét meghazudtoló, ízletes étel a turisták és a helyiek egyik közkedvelt étele – írja az Adventuretourscostarica.
Olvasd el ezt is!Ellenállhatatlan Nutellás fagyi recept, amit hipp-hopp elkészíthetsz
A pöttyös kakas pontos eredetéről azonban heves viták folynak Közép-Amerikában. Sőt, egyfajta rivalizálás alakult ki Costa Rica és Nicaragua között, hiszen mindkét ország azt állítja, hogy tőlük ered a mennyei finomság. A nicaraguaiak azt állítják, hogy az étel kezdetleges változatát az afrikaiak hozták Nicaraguába, akik a 17-18. században érkeztek a karibi partvidékére.
A costa ricaiak azonban vitatják ezt az állítást, és egy sokkal fiatalabb történetre hivatkoznak. A legenda szerint a Gallo Pinto 1930-ban született meg San Jose-ben. A történet szerint egy kisgazdaság tulajdonosa több hónapot töltött egy foltos kakas hizlalásával, ugyanis egy vacsoraestre készült. A parti napján azt tapasztalta, hogy az esemény híre elterjedt az egész környéken, és a megjelent vendégek száma messze meghaladta elképzeléseit.
A konyhai személyzet gyorsan gondolkodott, és kitalált egy tervet. Egy nagy adag rizst és fekete babot kevertek össze, hogy elegendő ételt biztosítsanak a nagyszámú összejövetelre. Az este előrehaladtával a vendégek közül többen kaptak a rizs-bab keverékből, mint ahányan csirkét. Azok az emberek pedig, akik nem kaptak csirkét, később viccelődtek egymással, és a rizst és a babot Gallo Pintónak nevezték, ami spanyolul annyit jelent, hogy pöttyös kakas.
Íme a tradicionális recept!
Hozzávalók:
- 3 csésze fehér rizs
- 2 csésze fekete bab, leöblítve és beáztatva.
- 1 piros paprika, kockára vágva
- 1 közepes méretű sárga hagyma, kockára vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- ¼ csésze apróra vágott, friss koriandert
- 2 evőkanál olívaolaj
- salsa, só és bors ízlés szerint
Előkészítés:
Főzzük meg a fehér rizst, hagyjuk kihűlni, majd tegyük át egy légmentesen záródó edénybe. Egy éjszakára hagyjuk a hűtőszekrényben. Ezt követően áztassuk be a fekete babot, majd enyhén sós vízben, egy icipici ecettel ízesítve főzzük addig, amíg teljesen megfő, és a nedvesség nagy része felszívódik. Ezután hagyjuk a babot kihűlni, majd a levével együtt helyezzük át egy légmentesen záródó edénybe. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
Másnap:
Melegítsünk olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a pirospaprikát és a hagymát. Pároljuk, amíg a hagyma áttetszővé és a paprika puhává válik, körülbelül 6 percig. Majd tegyük hozzá a fokhagymát, és pároljuk nagyjából 1 percig.
Egy merőkanállal tegyük a serpenyőbe a fekete babot, és az sem baj, ha a levéből is merünk egy kicsit. Keverjük bele a salsát ízlés szerint. Addig pároljuk, amíg minden hozzávaló össze nem keveredik, és kissé besűrűsödik.
Végül lassan adjuk hozzá a főtt rizst, sót és borsot, és addig keverjük, amíg össze nem áll, illetve, ameddig a rizs magába nem szívja a folyadék egy részét. Amennyiben túl száraz, szükség szerint adjunk hozzá még a bab levéből. Keverjük bele a koriandert, vegyük le a tűzről, és már tálalhatjuk is.