Az Eggs Benedict egy világszerte ismert és közkedvelt reggeli. Különleges, ínycsiklandó íze és elegáns megjelenése miatt gyakran szolgálják fel ünnepi alkalmakon vagy hétvégi brunchokon. De vajon honnan származik és miképp készíthetjük el otthon?
Az Eggs Benedict eredetéről több legenda is kering. Azonban a legelterjedtebb verzió szerint a tojásos fogást az 1890-es években találták fel New Yorkban. Állítólag egy nyugdíjas bróker, Lemuel Benedict kérésére készítették el a híres Waldorf Hotelben. Benedict a másnaposság ellenszereként rendelt angol muffint, buggyantott tojást, bacon-t és hollandi mártást, amit annyira finomnak találtak a szakácsok, hogy felkerült a hotel étlapjára.
Hozzávalók:
- 4 darab tojás
- 1 ek. fehérborecet
- 4 szelet sonka
- 4 darab angol muffin
- 4 darab tojássárgája
- 1 tk. citromlé
- 1 ek. dijoni mustár
- 20 dkg olvasztott vaj
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
Olvasd el ezt is! Nekünk tojásrántotta, másnak leves – öt furcsa reggeli a világ különböző pontjairól
Elkészítése:
Egy nagyobb méretű lábasban forraljunk vizet. A vízbe tegyünk sót és egy evőkanál borecetet. Miután a víz felforrt, kicsit vegyük lejjebb a lángot, várjuk meg, hogy gyöngyözzön. A tojást üssük fel egy kis tálkában. Keverjünk örvényt a vízben, majd óvatosan engedjük a tojást a gyöngyöző vízbe, 4-8 perc alatt főzzük meg.
A mártáshoz a tojássárgáját a citrom kifacsart levével, egy csipet sóval és borssal keverjük össze, majd vízgőz felett keverjük tovább, közben folyamatosan csurgassunk hozzá olvasztott vajat. A szép fényesre kevert, sűrű mártást vegyük le a gőzről, adjuk hozzá a mustárt, majd alaposan keverjük el.
Vágjuk fel a muffint, tegyük rá a sonkát, majd a tojást, legvégül pedig locsoljuk meg a hollandival.