Bőséges reggeli

Nekünk tojásrántotta, másnak leves – öt furcsa reggeli a világ különböző pontjairól

Mi viszonylag bőségesen reggelizünk, az olaszok azonban egy kávéval is beérik – bár a legtöbb országban szintén a nap első étkezési a legfontosabb, ahány ház, annyi szokás. És ez a szokás hazánkból nézve néha elég furcsa. Íme öt reggeli a világ különböző pontjairól.Mus Hani – Maldív-szigetek

A mas huni egy tipikus maldív reggeli, amely tonhalból, hagymából, kókuszdióból és chiliből áll. Az összes hozzávalót apróra vágják és összekeverik a kókuszdió reszelt húsával. Ezt az ételt általában frissen sült roshi lapos kenyérrel (az indiai chapatihoz hasonló) és édesített forró teával fogyasztják.

Changua – Kolumbia

A Changua (tejleves tojással) Kolumbia középső Andok régiójának (különösen Boyacá és Cundinamarca területének) köztük a fővárosnak, Bogotának a jellegzetes, kiadós reggeli levesféléje. Másnaposság elleni gyógyírként is ismert, mivel népszerű késő esti étel.

Egyenlő mennyiségű víz és tej keverékét egy csipet sóval felmelegítjük. Amint felforrt, adagonként egy-egy tojást ütünk a lábasba anélkül, hogy a sárgáját összetörnénk, és lefedve hagyjuk főni körülbelül egy percig. Egy szelet szikkadt kenyérrel – amely a changua-ban megpuhul –, néha viszont sajtdarabkákkal tálalják, amelyek beleolvadnak a levesbe.

Injera – Etiópia

Az injera savanyított, erjesztett, enyhén szivacsos állagú lapos kenyér, amely hagyományosan tefflisztből készül. Etiópiában az injera az alapélelmiszer, Kelet-Afrika más országaiban is fogyasztják azonban. Az injera az étkezés központi eleme, mint máshol a kenyér vagy a rizs.

Nasi Goreng - Indonézia

A nasi goreng az indonéz és a maláj nyelvben egyaránt "sült rizst" jelent. A nasi gorenget származási régióján kívül, Délkelet-Ázsia tengerparti részén gyakran húsdarabokkal és zöldségekkel főzött indonéz rizsételként írják le, bár a térségben számos maláj nyelvű közösségben, például Malajziában, Szingapúrban és Bruneiben is elterjedt.

A maláj szigetvilágból származó történelmi migráció révén vált népszerűvé Srí Lankán, az indonéz bevándorló közösségek révén olyan országokban, mint Suriname, és az Indonéziához fűződő gyarmati kapcsolatai révén Hollandiában.

Jianbing - Kína

A jianbing egy hagyományos kínai utcai étel, amely a palacsintához hasonlít, az ország egyik legnépszerűbb utcai reggelijeként tartják számon. A jianbing fő összetevői a búza- és gabonalisztből, tojásból és szószokból álló tészta.

A tetejére különböző töltelékek és szószok kerülhetnek, mint például baocui (vékony és ropogós sült keksz), sonka, apróra vágott vagy kockára vágott mustáros uborka, mogyoróhagyma és koriander, chiliszósz vagy hoisin szósz, a személyes preferenciáktól függően. Tálalás előtt gyakran többször összehajtogatják.

A figyelmetekbe ajánljuk