Most, hogy a csábító tavaszi napsugarak kissé alábbhagytak, a hidegebb időben megtölt, megnyugtat és szinte betakar minket ez a sajtos-krumplis krémleves. A fanyar cheddar, a krémes burgonya és a zsíros, sós szalonna egyesíti erőit, hogy egy igazán frappáns, egytálételt jöjjön létre, ami mindössze egy óra alatt készen is van.
Ez az egyszerű, de nagyszerű krémes étel nemcsak könnyű elkészítése miatt lehet sláger a hidegebb tavaszi napokon, de már a látványért is megéri a munka. A Food and Wine írása kiemeli, hogy ha tökéletes élményt szeretnénk, mindenképpen érdemes jó minőségű cheddart használnunk, hiszen ez döntő fontosságú az étel ízét illetően.
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A leves pürésítéséhez konyhai robotgép helyett nyugodtan használhatunk turmixgépet. Ha pedig darabosabb állagot szeretnénk, csak hagyjuk ki ezt a lépést, és törjük össze a burgonya egy részét egy kanállal vagy krumplinyomóval.
Ezt is olvasd el! Nem ismerjük, pedig a portugálok furcsa, zöld levese nemcsak laktató, de olcsó is
Hozzávalók
- 110 g vékony csíkokra vágott füstölt szalonna
- 1 nagyobb, apró kockákra aprított vöröshagyma
- 6 sütnivaló burgonya, meghámozva és kockákra vágva
- 1000 ml víz
- 1 teáskanál kóser só
- 170 g reszelt cheddar
- 20 g apróra vágott metélőhagyma vagy újhagyma a tálaláshoz
Elkészítés
Egy nagy serpenyőben közepes lángon süssük ropogósra a szalonnát, majd szedjük ki és papírtörlőn csepegtessük le. Öntsük le a felesleges szalonnazsírt úgy, hogy 2 evőkanál maradjon a serpenyőben, ha pedig nincs 2 evőkanálnyi, adjunk hozzá annyi étolajat, hogy pótoljuk a mennyiséget.
Csökkentsük a hőfokot. Adjuk hozzá a hagymát és időnként dinszteljük üvegesre. Keverjük bele a burgonyát, a vizet és a sót, majd forraljuk fel. Csökkentsük a hőfokot és fedő alatt, időnként megkeverve főzzük, amíg a burgonya megpuhul, kb. 15-20 percig.
Figyelmedbe ajánljuk! Otthon is könnyen elkészítheted a zöld teás mochit, az egyik legnépszerűbb japán édességet
Vegyük ki a leves felét a serpenyőből és pürésítsük, majd tegyük vissza a pürét a serpenyőbe. Alacsony hőfokon adjuk hozzá a sajtot, és addig keverjük, amíg el nem megolvad. Vegyük le a serpenyőt a tűzről. Kóstoljuk meg a levest, és ha szükséges, sózzuk meg. Tálaláskor szórjuk meg szalonnával és a metélőhagymával, hogy igazán szép legyen a végeredmény.