Caldo verde, portugál tradicionális leves
Fotó: Shutterstock

Caldo verde

Nem ismerjük, pedig a portugálok furcsa, zöld levese nemcsak laktató, de olcsó is

Nemcsak egyszerű, de hihetetlenül gazdag is a portugálok különös levese, vagyis a caldo verde. Ami pedig még vonzóbbá teheti, hogy rendkívül olcsó elkészíteni.


A caldo verde (portugálul „zöld leves”) nevű tradicionális étel a 15. század közepén jelent meg először Észak-Portugáliában, Minho régióban. Ezzel a mai Portugália egyik legkedveltebb egytálétele a legősibb ma is ismert európai fogások között van. Az azóta eltelt nagyjából 600 év alatt folyamatosan változott a receptúra,így szinte minden térségnek megvan a saját verziója. A legfontosabb alapanyag viszont minden változatban megegyezik: a couvegalega, vagyis egy helyi, kelkáposztához hasonló zöldség.

Az étel nagyon jól működik maradék főtt burgonyával és zöldségekkel (mángold, kelkáposzta, káposzta vagy bármilyen tavaszi zöldség) – írja a Vince. Bár az étel rendkívül szerénynek mondható, a krémesre főzött és turmixolt zöldségek és burgonya kombinációja rendkívüli végeredményt ad.

Caldo verde

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

​Hozzávalók

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 350 gramm füstölt chorizo vagy füstölt linguiça kolbász, fél centiméteres szeletekre vágva
  • 1 vöröshagyma, felkockázva
  • 6 gerezd fokhagyma, vékonyan felszeletelve
  • 1 teáskanál kóser só
  • Fél teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 500 gramm sárga burgonya, meghámozva és felkockázva
  • 1 liter csirke alaplé
  • Fél liter víz
  • 1 nagy csokor kelkáposzta, szár nélkül, durvára vágva

Elkészítés

  1. Egy nagy fazékban közepesen magas hőfokon melegítsünk fel 1 evőkanál olívaolajat. Adjuk hozzá a kolbászt, és süssük, amíg meg nem barnul, 5 percig. Ezután tegyük félre egy tányérra.
  1. Csökkentsük közepesre a hőfokot, és tegyük a fazékba a hagymát. Fonnyasszuk, amíg üvegessé nem válik. Adjuk hozzá a fokhagymát, a sót és a borsot. Sűrű kevergetés mellett pirítsuk további egy percig.
  1. Adjuk hozzá a burgonyát, az alaplevet, a vizet és a kelkáposztát, majd forraljuk fel. Csökkentsük a hőfokot. Hagyjuk így 25-30 percig, amíg a krumpli puha nem lesz.
  1. Egy fakanállal nyomkodjuk szét a burgonya felét, hogy krémes és sűrű legyen a levesünk. Ezután tegyük vissza a kolbászt a fazékba, és főzzük további 5-10 percig a levest, hogy összeérjenek az ízek, majd tálalhatjuk is.


A figyelmetekbe ajánljuk