Ha már ráuntunk a megszokott leveseinkre, újítsunk be az arab gasztronómia egyik remekével, a főleg ramadánkor fogyasztott harira levessel. A csicseriborsóban, illatos fűszerekben és a friss zöldségekben gazdag étel igazi lélekmelengető, amely tökéletes választás az előttünk álló hűvösebb napokra.
A harira Marokkó nemzeti fogása, amely egy enyhén savanykás paradicsomlevesre emlékeztet. Hagyományosan csicseriborsóval és lencsével készül, az ízvilágot pedig fahéjjal, gyömbérrel, valamint harissa fűszerkeverékkel gazdagítják, amely korianderből, tengeri sóból, chilipaprikából, fokhagymából, mentalevélből, római köményből és köményből áll össze.
Hozzávalók:
- 2-3 evőkanál olívaolaj;
- 1 közepes vöröshagyma;
- 2 gerezd fokhagyma;
- 1 evőkanál harissa fűszerkeverék;
- egy csipet fahéj;
- egy kisebb darab gyömbér, reszelve;
- 400 g paradicsom (friss és konzerv is megfelelő);
- 400 g csicseriborsó;
- 1 l zöldségalaplé;
- friss petrezselyem- vagy korianderlevél;
- citromhéj.
Ezt is kóstold meg! Megfáztál? Ez a kínai wonton leves szinte gyógyír lesz – recept!
Így készül:
Fotó: Shutterstock
Első lépésként forrósítsunk fel egy kevés olajat egy nagy serpenyőben, majd adjuk hozzá a finomra aprított hagymát és a zúzott fokhagymát. Ezt követően dinszteljük meg őket közepes hőfokon, körülbelül 2-3 percig.
Szórjuk bele a harissa fűszerkeveréket, a frissen reszelt gyömbért, valamint egy csipet fahéjat.
Pirítsuk össze körülbelül 1 perc alatt, hogy az ízek összeérjenek, majd adjuk hozzá a konzerves vagy a kockákra vágott friss paradicsomot.
Ez is érdekelhet! Könnyű recept a hétvégére: az olaszok gazdag zöldséglevese, a minestrone
Amikor a paradicsom levet enged, tegyük bele a csicseriborsót, és öntsük fel az egészet forró zöldségalaplével. Mindezt fedjük le, majd főzzük alacsony lángon 15 percig, hogy az összetevők megpuhuljanak.
Ízlés szerint sózzuk, majd szórjuk meg egy kis friss korianderrel vagy petrezselyemmel.
Végül reszeljünk rá egy kevés citromhéjat, hogy frissítő karaktert adjunk új kedvenc levesünknek.
Forrás: Allrecipes