borscs leves

Ízletes ukrán fogás vacsorára: így készíts egyszerűen borscs levest

A borscs leves bár eredetileg Ukrajnából származik, Oroszországban és egész Kelet-Európában népszerű ételnek számít. Alapját a cékla adja, aminek köszönhetően a leves élénkvörös, rózsaszínes színben pompázik, és te is egyszerűen elkészítheted otthon!


A borscs a céklán kívül gyakran tartalmaz különböző gyökérzöldségeket és hüvelyeseket, de nem ritka, hogy paradicsomot és húsokat is belefőznek. A forró levest a hagyomány szerint egy kis joghurttal vagy tejföllel ízesítik.

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhahús
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 40 dkg cékla
  • 20 dkg krumpli
  • 20 dkg édeskáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 egész babérlevél
  • 1 kd paradicsompüré
  • 4 ek olaj
  • 2 ek cukor
  • citrom
  • egész bors
  • őrölt feketebors
  • 1 ek liszt
  • tejföl

Elkészítése:

A felkockázott húst feltesszük annyi hideg vízbe, amennyi pont ellepi, sózzuk, pár szem egész borssal és babérral puhára főzzük. Közben kb. 2 evőkanál olajon a felaprított répákat és céklát a vöröshagymával sózva, borsozva kissé megpirítjuk, belekeverjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a cukrot, kevés húslét adunk hozzá, és kb. 20 percig lassan pároljuk.

A párolt zöldséget a puha húshoz adjuk, beletesszük a káposztát és a krumplit is. Újraforrástól lassan, kb. 20 perc alatt készre főzzük. Közben vékony rántást készítünk, kevés hideg vízzel kikeverjük, berántjuk a levest. Citromlével ízesítjük, ha szükséges, utána ízesíthetjük a fűszerekből.

Tálalásnál a forró levesre 1-1 kanál tejfölt teszünk.

A figyelmetekbe ajánljuk