A borscs leves bár eredetileg Ukrajnából származik, Oroszországban és egész Kelet-Európában népszerű ételnek számít. Alapját a cékla adja, aminek köszönhetően a leves élénkvörös, rózsaszínes színben pompázik, és te is egyszerűen elkészítheted otthon!
A borscs a céklán kívül gyakran tartalmaz különböző gyökérzöldségeket és hüvelyeseket, de nem ritka, hogy paradicsomot és húsokat is belefőznek. A forró levest a hagyomány szerint egy kis joghurttal vagy tejföllel ízesítik.
Hozzávalók:
- 60 dkg marhahús
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg fehérrépa
- 40 dkg cékla
- 20 dkg krumpli
- 20 dkg édeskáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 1 egész babérlevél
- 1 kd paradicsompüré
- 4 ek olaj
- 2 ek cukor
- citrom
- egész bors
- őrölt feketebors
- 1 ek liszt
- tejföl
Olvasd el ezt is! Mexikó a konyhánkban: pikáns tortilla leves
Elkészítése:
A felkockázott húst feltesszük annyi hideg vízbe, amennyi pont ellepi, sózzuk, pár szem egész borssal és babérral puhára főzzük. Közben kb. 2 evőkanál olajon a felaprított répákat és céklát a vöröshagymával sózva, borsozva kissé megpirítjuk, belekeverjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a cukrot, kevés húslét adunk hozzá, és kb. 20 percig lassan pároljuk.
A párolt zöldséget a puha húshoz adjuk, beletesszük a káposztát és a krumplit is. Újraforrástól lassan, kb. 20 perc alatt készre főzzük. Közben vékony rántást készítünk, kevés hideg vízzel kikeverjük, berántjuk a levest. Citromlével ízesítjük, ha szükséges, utána ízesíthetjük a fűszerekből.
Tálalásnál a forró levesre 1-1 kanál tejfölt teszünk.