Csak azért, mert a tél véget ért, az még nem egyenlő azzal, hogy a levesszezonnak is búcsút kell intenünk. Íme két frissítő recept!
Tarator (bolgár uborkaleves)
Hozzávalók:
- 2 db kígyóuborka
- 1 gerezd fokhagyma
- kapor
- 1pohnatúr joghurt
- 1 marék dió
- 1 ek olaj
Elkészítése:
A joghurtot belekanalazzuk egy tálba, és leves állagúra vizezzük. Ezt követően kicsi kockákra aprítsuk össze az uborkát, amit a héjától megtisztítottunk és tegyük bele a joghurtba. Ehhez adjuk hozzá a finomra vágott kaprot és diót, és a fokhagymát, illetve 1-2 kanál olajat keverjünk hozzá. Ha ezzel megvagyunk hagyjuk egy órán át hűlni, hogy összeérjenek az ízek.
Hozzávalók:
- 1.3 db karalábé
- 1.3 nagy db sárgarépa
- 1.3 db vöröshagyma
- 1.3 kis db fehérrépa
- 12.5 dkg levestészta
- 1.3 csokor petrezselyem (ízlés szerint)
- 2.5 ek napraforgó olaj
- 1.3 teáskanál ételízesítő (natúr)
- 1.3 ek cukor
- só és bors ízlés szerint
Elkészítése:
A hagymát felkockázzuk, majd kevés olajon megpirítjuk. A zöldségeket is megpucoljuk, kockákra vágjuk és a pirított hagymához hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, 1 evőkanál cukrot szórunk rá és pirítjuk egy-két percig. Eztán ráöntünk 1 dl vizet, szórunk rá az ételízesítőből, ezután pedig lefedjük, és alatta pároljuk még negyed óráig. Ezt követően 8 dl vízzel, felforraljuk, majd csendes lángon addig főzzük, míg meg nem puhulnak a zöldségek. Legvégül jöhet a levestészta és kész is.