karfiolkrémleves

Könnyű recept a pörgős hétköznapokra – krémes karfiolleves

Ha szeretnéd, használd fel a karfiol szárát és leveleit is ehhez a könnyen elkészíthető krémes karfiolleveshez, amit az egész család imádni fog!


Hozzávalók:

  • 40 g sótlan vaj
  • 1 hagyma, durvára vágva
  • 1 közepes karfiol, virágokra törve és apróra vágva (a szárat és a leveleket félretéve, ha szeretnéd)
  • 1 közepes méretű burgonya, darabokra vágva
  • 1 liter alaplé
  • 500 ml tej
  • 150 ml tejszín
  • kis marék kakukkfűlevél vagy metélőhagyma

Elkészítése:

Olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben közepes lángon, amíg sisteregni kezd, majd pároljuk rajta a hagymát néhány percig. Keverjük bele a karfiolt és a burgonyát (ha szeretnénk, aprítsuk fel a karfiol szárát, és adjuk hozzá ezt is), hogy bevonja a vajas hagymát, majd fedjük le, és kis lángon főzzük körülbelül 10 percig, egyszer-kétszer megkeverve, amíg a zöldség megpuhul, de nem színesedik.

Öntsük hozzá a húslevest, és forraljuk fel, majd adjuk hozzá a tejet, és óvatosan forraljuk vissza. Adjuk hozzá a karfiolleveleket, ha használjuk, fűszerezzük ízlés szerint, majd fedő nélkül főzzük 12-15 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.

Ezután keverjük bele a tejszínt, és forraljuk fel újra. Vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük simára. Az extra selymes végeredmény érdekében a pürét átnyomhatja egy szitán.

A figyelmetekbe ajánljuk