Ezzel a 3 módszerrel tudod a legkönnyebben megmondani, hogy megromlott-e a bor

Ezzel a 3 módszerrel tudod a legkönnyebben megmondani, hogy megromlott-e a bor

A bor finom, és még szívbarát ital is lehet. Akár a vacsora mellé fogyasztunk egy pohárral, akár csak vendéglátás céljából tartjuk, valószínűleg mindenki elgondolkodott már azon, hogy vajon megromolhat-e a bor. A kérdés pedig teljesen jogos, hiszen, ha egyszer kihúztuk a dugót, érdemes odafigyelni rá.


​Meddig jó egy bor?


Minden bor más és más, egy kinyitott üveg bor eltarthatósága a bor minőségétől és ízvilágától függően változik. Általános szabályként viszont elmondható, hogy egy felbontott, megfelelően visszazárt és hűtve tárolt palack az eredeti felbontástól számított egy hétig remekül eláll. Ez az ajánlás fehér- és vörösborokra egyaránt vonatkozik, mivel a hűtés lassítja az oxidációs folyamatot.

Ez is érdekelhet:Égető kérdés: meddig tárolható otthon a bor és a pálinka?

Egy szippantást

Ha a bor megromlásának jeleit keresve nem kapunk egyértelmű választ, szagoljunk bele. A borszakértők szerint a romlott bornak háromféle szaga lehet.

Előfordul, hogy a felbontott bor baktériumokkal fertőződik, amelyek hatására megromlik. Ilyenkor általában savas, fanyar, ecethez vagy savanyú káposztához hasonló szagot áraszt. Alma, cukor vagy dió illata van? Ez annak a jele, hogy a bor túl sokáig volt nyitva, és az oxigénnel való tartós érintkezés, más néven oxidáció miatt elvesztette az ízét.
Ha új palackot nyitunk ki, és fokhagyma vagy káposzta illatát érezzük, az annak a jele lehet, hogy a bor a gyártás során szennyeződött.

Hogy néz ki?

Az első dolog, amit keresni kell, az egy különös réteg a palack belsejében, a maradványok néha még az üvegre is tapadnak. Ha a borosüveg sötét üvegből készült, öntsünk egy kicsit egy pohárba. Így láthatja, hogy történt-e bármilyen változás a bor kinézetében. Egyes borok természetüknél fogva kissé zavarosak, ezért már a kibontáskor érdemes megfigyelni az állagát.

Ha a bor színe megváltozott, akkor valószínűleg túl sok oxigénnek vagy fénynek volt kitéve, és az íze rosszabb lesz.

Kóstolás

Ha nem vettünk észre olyan szagot vagy megjelenést, amely nem tűnt megfelelőnek, akkor érdemes egy kortyot inni belőle, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megromlott-e. Ha egy bor oxidálódott, valószínűleg gyümölcsösebb és édesebb lesz az íze. Vagy ha ez az erjedési folyamat akkor kezdődött, amikor a borosüveg a hűtőben vagy a pulton maradt, akkor savanyú vagy keserű aromára számíthatunk.

A figyelmetekbe ajánljuk