Drága, olcsó, száraz vagy édes? Az esküvőn felszolgált italok körül is mindig is komoly viták alakultak ki, az alábbi cikkben pedig 5 olyan tippet sorolunk fel, amely segítségével könnyebben kiválaszthatjátok a legideálisabb bort a nagy napra.
Nem kell az ételhez párosítani a borokat!
Sam Caporn, a világ mindössze 400 Master of Wine-jának egyike szerint nem érdemes azzal bajlódni, hogy a lagzin minden ételhez külön bort választunk, ugyanis ez nagy valószínűséggel senkit sem fog érdekelni.
A szakértő szerint a legtöbben minden bizonnyal a lagzi ideje alatt végig egy típusú fehérbort fognak fogyasztani, így tehát egy népszerű, nem túl tanninos, nem túl savas és nem túl nehéz fehéret érdemes berendelnünk – írja a thedrinkbusiness-re hivatkozva a Vince.hu.
Az évszak kulcsfontosságú!
Amint azt az előbb említettük, a borok a menüsor szempontjából nem fontosak, az viszont, hogy milyen évszakban tartjuk az esküvőt, már annál inkább! A szakértő szerint a téli ceremóniához malbechet, cabernet sauvignont és shiraz alapú testesebb vörösborokat, addig nyáron inkább fehér és rosé borokat érdemes választani – nagy valószínűséggel valamelyik díjnyertes magyar bor megfelelő lesz az alkalomra.
Ez is érdekelhet: Egy kutatás szerint ez a borfajta segít az öregedő bőrön
A pezsgő is tökéletes!
A nagy napra való tekintettel sokan úgy döntenek, hogy berendelnek a lagzijukra egy (vagy akár több) üveg drága francia Champagne-t. Caporn szerint ugyan az ital valóban különleges, azonban érdemesebb inkább egy jobb minőségű pezsgő mellett letenni a voksunkat, amely italnak egyes kutatások szerint még buborékjai is elegánsak.
Csak semmi felvágás!
Az esküvőszervezők gyakran beleesnek abba a hibába, hogy az ünnepség volumenére hivatkozva ritkábbnál ritkább (és általában drágábbnál drágább) borkülönlegességeket rendelnek be a lagzira.
Caporn elmondása alapján ennek azonban nincs sok értelme, ugyanis – amint azt már említettük – a vendégek nagy valószínűséggel egyfajta fehéret fognak fogyasztani, sőt, az is bőven benne van a pakliban, hogy az átlagosabb italokhoz szokott meghívottaknak nem is fognak az ízleni a sokszor furcsa ízű borkülönlegességek.
Könnyen gondolhatnánk, hogy a vendégsereg minden tagja elfogyaszt legalább egy pohár bort, sokan azonban nemet mondanak az alkoholra!
Amennyiben az előbb említett csoportnak valamilyen különlegességgel szeretnénk kedveskedni, érdemes hozatni pár üveg alkoholmentes bort is.