bor jég

Ezzel az egyszerű trükkel könnyedén és gyorsan lehűtheted a bort

Ahogy a hőmérséklet emelkedni kezd, az ízlelésünk egy kis átalakuláson megy keresztül. A tél testes vörösborai átadják helyüket a könnyedebb, ropogósabb rozé- és fehérboroknak, amelyeket hűtve és a szabadban a legjobb fogyasztani. De hogyan tarthatjuk kedvenc borainkat hidegen?


A nyár a tökéletes időszak egy pohár hűsítő bor kortyolgatására, legyen az fehér vagy rozé. A baj csak az, hogy a bor lehűtése kicsit nehézkes lehet. Vagy több órára a hűtőszekrénybe kell tenned az üveget, hogy lehűljön, vagy ha erre nincs elég idő akkor egy jégkockát kell beledobnod az italodba. Bár a jégkockás módszerrel határozottan sokkal gyorsabban lehűtheted, sajnos az is előfordulhat, hogy túlságosan felhígítja.

Olvasd el ezt is!Közöttük vagy? 5-ből 4 ember egyetlen szempont alapján vásárol bort

A jó hír az, hogy van néhány trükk, amivel órákig tartó várakozás vagy a bor felhígítása nélkül is lehűtheted. A legegyszerűbb módja ennek az, ha néhány fagyasztott szőlőt, epret vagy más gyümölcsöt dobsz a poharadba. A szőlő lehűti a bort anélkül, hogy további folyadékot adna az italhoz, és kellemes gyümölcsös hatást is kölcsönöz neki – derül ki a The Daily Meal cikkéből.

fagyasztott sz\u0151l\u0151

Shutterstock

Míg néhány bor, például a portói és a tartalék vörösborok szobahőmérsékleten a legfinomabbak, a legtöbb bornak hűtöttnek vagy kissé hűvösnek kell lennie ahhoz, hogy a legjobb ízét kibontakoztassa. A hőmérséklet tehát nagy szerepet játszik a bor ízében, hiszen a hűtés segít kiemelni a bor savasságát és édességét.

Másrészt, minél idősebb és sötétebb egy bor, annál kevésbé valószínű, hogy szükséges a hűtés. Ez azért van, mert a melegebb hőmérséklet kiemeli a keserűséget és az erőteljesebb aromát, amelyek a sötétebb vörösborok ízjegyei.

Ez is érdekelhet: Öt tárgy az igazi pezsgőrajongóknak

De akár egy vödör jéggel és sóval teli vödörbe is beleteheted a palackot. A jég segít lehűteni a folyadékot, a só pedig felgyorsítja a hőmérsékletcsökkenést.

Egy másik jó ötlet, ha a borból jégkockákat készítünk. Ezeket a boros jégkockákat könnyen bele lehet pattintani az italba. Ahogy pedig olvadnak, víz helyett bort engednek ki, így az italod nem hígul fel felesleges vízzel. Ráadásul játszhatsz ezekkel a kockákkal, ha fűszernövényeket és gyümölcsöket adsz hozzájuk az extra ízvilág érdekében.

De egy palackhűtő is remek választás! A duplafalú és vákuumszigetelt Vinglacé borosüveg-hűtő kitűnő társ abban, hogy kedvenc borunkat tökéletes hőmérsékleten tartsuk. Egyszerűen csavarjuk le a tetejét, helyezzük bele a kedvenc palackunkat, amit az eszköz aztán négy órán keresztül hidegen tart. Nem csak alkoholos italokhoz használhatjuk, limonádék, gyümölcslevek vagy jeges teák hűtéséhez is kiváló.


A figyelmetekbe ajánljuk