Kunsági bor: az élet napos oldala
Szmodits Balázs

Kunsági bor: az élet napos oldala

Fényes jövő elé néz a kunsági bor, ha a borászok pozitív energiáinak csak a felét sikerül a palackokba is bezárni.


Az idei év a maga nehézségeivel egyben egy lehetőség is a pincészetünk és az egész Kunsági borvidék számára.

Szentpéteri Attila, a kiskőrösi Szentpétericsaládi borpinceborászának szavai tökéletesenvisszaadják azt aszemléletváltozást, amely a Kunsági borvidékenaz utóbbi években elkezdődött, és manapságcsúcsra járatva zajlik. Minden kétségetkizáróan ez volt a legmeghatározóbbbenyomás, amit a Vince Magazin küldöttségeaz izsáki Gedeon Birtokon tett látogatáskorszerezhetett. Nemcsak az éppen ottjártunkkor a nyomdából megérkező Bennedmennyi Kunság van? című kiadványuk, dea beszélgetésre összesereglett kunsági borászokszáma is bizonyítja: remek közösségalakult ki, ahol valóban eltökélt cél, hogy aKunságot feltegyék az őt megillető polcra.

Szmodits Balázs

A borászok a szüret kellős közepén jöttek el korán reggel Izsákra, hogy beszámoljanak róla, milyennek ígérkezik a 2022-es év a saját portájukon és úgy általában: hogyan képzelik el a borvidék és a kunsági bor jövőjét. Mindezt úgy, hogy az eleve mindig mozgalmas szüreti időszakra az extrém szárazság még rátett egy lapáttal.

A legkorábban éslegkésőbb érő fajták szürete között máskor6–8 hét telik el, most ez nagyjából feleződik,ennyi idő alatt kell mindent leszedni, feldolgozni

– jelzi Font Gábor, a soltvadkerti Font Pincészet borásza, hogy idén még a szokásosnál is keményebben kell „logisztikázni”.

Bizakodnak a borászok a kunsági bor jövőjét illetően

Szmodits Balázs

Erről szól egyébként Szentpéteri Attila cikkindító mondata is. A nagy meleg miatt a különböző fajták náluk is egyszerre értek be. Ezért a pincészet zászlósborának számító Néró rozéhoz sem tudtak olyan tempóban szüretelni, ahogy szerették volna. Nem estek azonban kétségbe, sőt! Az érettebb alapanyagból Attila egy nagy formátumú Néró vörösbort készít. Úgyis régóta kíváncsi rá, mire képes ebben a stílusban a szőlőfajta.

Az említett kihívások között a jelen lévő borászok egyöntetűen az aszályt sorolták első helyre. Két példa is elhangzott annak szemléltetésére, hogy még a Kunságon is szélsőségesnek számít az idei szárazság. Az első: a környékbeli vadászok által elejtett vaddisznók gyomrában találtak szőlőszemeket is, miközben a vaddisznó csak igen különleges esetben fanyalodik a gyümölcsre, például akkor, ha máshonnan nem jut folyadékhoz. A másik: a szomjúság jelei még a Generosán is szembetűnők voltak.

Hogy ez miért beszédes? A fajtát a piros tramini és az ezerjó szőlőből 1951-ben Bíró Károly eredetileg Móron nemesítette. Jó fagy- és szárazságtűrő képessége miatt azonban az Alföld is hamar felfedezte magának. A fajta „tökéletesítését” Kurucz András és dr. Hajdú Edit már az Izsák–Soltvadkert–Kiskőrös tengelytől alig pár kilométerre található kecskeméti kutatóintézetben végezte. A mai 400 hektáros összmagyar termőterület nagy része ennek megfelelően a Kunsági borvidéken található.

Az aszály, mint lehetőség

Az aszály miatt egészen változatosan fejlődtek a fürtök. Az egyik tőkén már szép színes, kikerekedett bogyókat láttam, ugyanakkor a szomszédos tőkén még fele akkora méretűeket és jóval zöldebbeket. Pedig a különbség mindössze annyi volt, hogy az utóbbi tőkén két fürttel többet hagytunk. Nagy súlyuk volt idén az ilyen aprónak tűnő döntéseknek.

Ezt már Frittmann István,a soltvadkerti Frittmann Borászategyik tulajdonosa meséli a Gedeon Birtoktőkéi között sétálva. Hozzáteszi, miközbenkezével végigmutat a valóban szépfürtökön, a borászok láthatóan vették azilyen akadályokat.

Szmodits Balázs

A beszélgetés végig ebben az optimistahangulatban zajlott. A kérdésre, milyenlesz a 2022-es évjárat, elsőként mindenkiazt említette, hogy a csapadékhiány(és a gombás betegségek elmaradása)egészséges, koncentrált termést eredményezett.Csak utána jött elő, hogy aszárazság miatt a lékinyerés viszont várhatóan10-15 százalékkal kevesebb lesza megszokottnál. Idén tehát ennyivelkevesebb kunsági bor készül a pincékben. Perszeezen még segíthetne a már annyiszor beharangozott,de mindaddig hiába várteső. A borászok azonban láthatóan ígysem voltak elkeseredve.

A kunsági szőlők mindenkor nagy próbatételnek voltak kitéve, az évek, évtizedek során megedződtek, sok mindent kibírnak. Most legalább megmutathatják, hogy ilyen körülmények között is milyen szép eredményre képesek

– látja meg a pozitívumot VassGergő, a kiskőrösi Vass Borászat vezetője.

Ezzel egybecsengtek Varga Árpádnak, a házigazda Gedeon Birtok tulajdonosának a szavai. Bár idén öntözte a tőkéket, az állandó vízellátást biztosítani hivatott csepegtető berendezésről egyelőre hallani sem akar. Az ok:

Az öntözőrendszermellett a fiatalabb tőkék elkényelmesednének,onnantól fogva nem akarnákgyökereiket a talajban mélyre lejuttatni,ahonnan viszont az ilyen nehezebb évekbenis fel tudnák szívni a nedvességet éstápanyagot.

A kunsági bor négy alapköve

Az öntözés kapcsán természetesen előjött egy másik lehetséges megoldás, vagyis a legújabb nemesítésű, szárazságtűrő fajták telepítésének témája. Válaszaik alapján a kunsági borászok egyelőre még nem ebben látják a jövőt. Továbbra is az ismert, bejáratott fajtákra építenek, amelyek közül párral bizony egyre szebb sikereket érnek el.

A cserszegi fűszeres, azIrsai Olivér, a kékfrankos és a pezsgő

– feleli Gálné Dignisz Éva arra a kérdésre, mik a kitörési pontok a Kunság számára.

Szmodits Balázs

Ez a négy „alapkő” szinte mindannyiuk kínálatában megtalálható. A 2013-as Év Bortermelőjének választott borászhölgy által vezetett szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetnél már elkezdtek „játszani” a pezsgővel, az Irsai Olivér projektjük pedig ennél is előrébb tart. Idén palackozzák az első szériát, jövőre pedig nagy telepítésbe fognak. Annál is inkább, mert szerinte ezek a széles körben népszerű fajták az ideihez hasonló időjárási viszonyok mellett kifejezetten megtolhatják a térség szekerét.

A borral ismerkedő embereket az átlagos évek frissebb, intenzívebb savai elijeszthetik. Az idei melegből eredő lágyabb savak viszontkifejezetten szerethető borokat eredményeznek. Ez egy komoly lehetőség az újfogyasztók megnyerésére, egyben a kunsági bor nagy esélye

– véli.

És ha már új telepítés. A vállalkozókedv egyértelműen mindenkinél tetten érhető, de talán kiemelkedik e tekintetben a már említett Vass Borászat. Ők alapból 20 fajtával dolgoznak, ezzel együtt minden évben kísérleteznek valami újjal – most például traminivel és shirazzal. Vass Gergő magyarázata szintén felér egy borvidéki szlogennel:

Szeretnénk minél szélesebbpalettán bemutatni a Kunság adottságait,szépségeit.

Vízválasztó időszak jön

Mint mindenhol, a Kunsági borvidéken is vannak kérdőjelek a jövőt illetően. Az energiaárak és a munkaerő költségeinek növekedése, a geopolitikai helyzetből adódó eszközhiány folyamatosan döntési helyzetek elé állítja a szőlőtermesztőket és a pincéket egyaránt. Vízválasztó lehet a következő időszak. Sok múlik azon, sikerül- e beépíteni a költségnövekedést a szőlő felvásárlási árába, illetve a borok polci árába. És bár rövid távon még nem érzik veszélynek, hosszú távon természetesen a klímaváltozással is foglalkozniuk kell.

50–100 éve is voltak aszályok, akkor azonban még nem csapolták le az Alföldet, és vezették el a mocsarak vizét a Dunába, illetve a Tiszába, hogy termőterülethez jussanak. Vannak arra utaló jelek, hogy az illetékesek ezt a folyamatot meg akarják fordítani, és vissza akarják terelni ezeknek a vizeknek egy részét a Kunságra. Ez hatalmas segítség lenne itt a mezőgazdaság minden szereplőjének

– villantott fel egy lehetséges megoldást a korábban már idézett Font Gábor.

Szmodits Balázs

Mindez azonban a távolabbi jövő zenéje, az ilyen projektek megvalósulása évtizedben mérhető. A kunsági borászok persze addig sem ülnek tétlenül, megtesznek minden tőlük telhetőt, mert hisznek benne, már ez eredményre vezet. A velük töltött délelőtt alapján igazat kell adnunk nekik. Az is biztos, hogy az eredetvédett kunsági bor a jövőben is egyet jelent majd a frissességgel és a gyümölcsösséggel. Csak annyi kiegészítéssel élnénk, hogy a bemutatkozó prospektusukra a Bennedmennyi Kunság van? mellé odaírhatnák azt is: „Az élet napos oldala.” Az általuk elmondottak alapján abszolút megállná a helyét. (x)

A cikk a Vince Magazin 2022/9. számában jelent meg.

Szerző: Geri Ádám

A figyelmetekbe ajánljuk