Mit kell tudni a pinot noir-ról?
Fotó: Dan Meyers / Unsplash

Ez mind pinot noir ültetvény

Mit kell tudni a pinot noir-ról?

A pinot noir-t ismerőket alapvetően két táborra lehetne osztani: van olyan, aki képtelen vele megbarátkozni és van, aki semmi mást nem hajlandó fogyasztani. A Wine Folly a pinot noir napjára most összegyűjtötte a legérdekesebb információkat, amelyeket erről a szőlőfajtáról és borstílusról tudni érdemes.


Rokonság

Általános infografika a pinot noir-ról

Fotó: Wine Folly

A pinot noir távoli rokona a chardonnay-nak, ezért gyakran együtt termesztik őket (Oregon, Burgundia és Chile, de hozhatjuk Etyeket is példának).

A pinot gris (magyarul szürkebarát) és a pinot blanc (fehér burgundi) nemcsak nevében hasonlít a pinot noirhoz, hanem megvizsgálva a szőlőfajták genetikáját, látható, hogy egy tőről is fakadnak.

Kihívások

Tömzsi fürtök jellemzik a szőlőfajtát

Fotó: Wine Folly

A pinot noir az egyik legkomplikáltabb szőlőfajta, ami a termesztését illeti: vékony héja van, és tömött fürtjei.

Sokszínűség

Egy szőlőfajta = két bor, sokszínű ízvilág

Fotó: Wine Folly

Ugyan mi többnyire csak vörös formában ismerjük, ám fehérbor, rozé és pezsgőváltozata is van. Nem sok szőlőfajta mondhatja el ezt magáról.

Legnagyobb mennyiségben természetesen Franciaországban termesztik, ezt követik az amerikaiak; a dobogó harmadik fokára a németek állhatnak fel.

Nem csak könnyű bor

Sok étellel párosítható, a Gruyere sajttal például remek harmóniát alkot

Fotó: Wine Folly

Ugyan könnyed testű bort ad, de az egészfürtös erjesztésnek köszönhetően borunk ízgazdag és komplex lesz, emellett hosszú eltarthatósággal bír. Ízvilágában fiatal korában a piros bogyós gyümölcsök dominálnak, az érettebb palackok vadhúsos, földes, gombás, avaros jegyeket mutathatnak.

A figyelmetekbe ajánljuk