Fotó: Loïc Mermilliod / Unsplash

Chilében fákról szüretelik a szőlőt

Chilei hétköznapok

Habár a nyári hónapokban kevésbé keresettek a vörösborok, a kisebb testű, ám gazdag komplexitású borokat ilyenkor is jólesik fogyasztani. A pinot noirhoz vagy a gamay szőlőfajtához hasonló karakterű pais jelenleg reneszánszát éli Chilében.A chilei pinot noir

Ha nem gonozzuk a szőlőt, mi is szembesülhetünk ezzel a problémával

Fotó: Vinepair

Lehet, hogy egyesek előtt még ismeretlenül cseng ez az elnevezés, pedig egy több száz éves szőlőfajtáról van szó, amely a kutatók szerint a legrégebbi lehet az újvilági szőlők között. A Kanári-szigeteken is ismert fajta valószínűleg az első telepesekkel érkezhetett annak idején Chilébe, majd a feledés homálya borult rá. A pais háttérbe szorult, és elsősorban világfajtákkal házasították, valamint a mindennapok borát is ez a szőlő adta. Az elhanyagolt ültetvényeken egyes helyeken annyira elburjánzottak a tőkék, hogy az indák felkapaszkodtak a fákra is, így gyakori látványt nyújtott, amint a szőlőmunkások létrákról szüretelnek.

A Bouchon családi borászat egy régebbi ültetvényén is így került elő pár tőke, a tulajdonosok viszont meglátták benne a fantáziát. Többféle borkészítési módszerrel is próbálkoztak, azonban a pais akkor mutatta meg legszebb arcát, amikor a borász a lehető legkevesebb közbeavatkozással készítette el.

Hozzájuk hasonlóan világszerte elismert termelő Roberto Henriquez, aki szintén beleszeretett a paisba. Mint mondja: ez a szőlő már a filoxériavész előtt is itt volt, természetes, hogy kezdeni kellett vele valamit. Ő azt szereti leginkább a fajtában, hogy nagyszerűen mutatja meg a termőhelyi sajátosságokat, így több ültetvényről is szüretel és palackoz dűlős borokat. „Megvan a saját identitása – mondja – ,de bármikor képes felvenni a versenyt a pinot noirral."

Friss

Joe Exotic árverésre bocsájtja a Tigrisvilágban látott ruháit

Mindezt a rácsok mögül.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

LEGO X Adidas – egy „sportcipő", amibe nem szívesen bújnál bele

A sneaker-rajongók egy újabb újdonsággal bővíthetik gyűjteményüket, bár ebben a „cipőben" aligha tudnának kényelmesen útra kelni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Idén is mindenkit vár Budapesten a Bar Show (x)

A Nyissunk Együtt! egy korlátozott kiadású koktélmagazin, amely a Fine Brands Company, a Moët Hennessy és a Magyar Bártender Szövetség közötti együttműködésből jött létre azzal a céllal, hogy támogassa a koronavírus-világjárvány következtében nehéz helyzetbe került bárokat és étteremeket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk