Természetes bor
Fotó: Unsplash/Yash Patel

Jól áll neki a természetesség!

Új jövő előtt áll a természetes bor

Franciaország Vin Méthode Nature néven ismeri el ezek után a természetes borokat. Az új megjelölés hároméves próbaidőszak elé néz.


A kereskedőkből, termelőkből és fogyasztókból álló Természetes Borok Védelmének Uniója 2019 októberében jelentette be mindazon kritériumokat, amelyeknek meg kell felelniük az új kategória termelőinek. Reményeik szerint ezek a megfelelőségi szabályok tiszta képet nyújtanak majd a fogyasztók fejében sokszor homályosan élő természetes borokról - írja a Decanter. A megnevezés használatához a bornak tanúsított ökológiai szőlőből kell származnia, csak kézi szüret és vadélesztő használata engedélyezett. A természetes bor megjelölést az INAO (Származási és Minőségellenőrzési Intézet), a francia Mezőgazdasági Minisztérium és a Visszaéléseket Ellenőrző Hivatal is elismeri.

A borkészítés során tiltott módszerek közé tartozik a hőkezelés, a fordított ozmózis - a cukortartalom alakítására szolgáló technológia -, a pasztörizálás felgyorsítása és a keresztáramú szűrés alkalmazása. A borokban legfeljebb 30 mg/l kén-dioxid-tartalom megengedett azzal a kitétellel, hogy erjesztés előtt vagy alatt nem szabad hozzáadni.

Kéntartalom szerint megkülönböztetünk 'Vin Méthode Nature sans sulfites ajoutés' (természetes bor hozzáadott szulfit nélkül) és 'Vin Méthode Nature avec moins de 30 mg/l de sulfites ajoutés' (természetes bor 30 mg/l-nél kevesebb hozzáadott szulfittartalommal) kategóriákat. Minden természetes bort ellenőrzés után szabad csak forgalomba hozni ezen a néven.

Az elkövetkező hónapokban száz francia termelő csatlakozását remélik rövid távon, hosszú távon pedig úgy gondolják, hogy több európai ország is követi majd a francia mintát.

A figyelmetekbe ajánljuk