vörösbor beaujolais nouveau boros pohár önt kéz kézfej jegygyűrű

A kelet-francia Beaujolais történelmi borvidéket ma a legtöbben híres étterméről, a Paul Bocuseról ismerik, ám a régió olyan bortermelői hagyományokat őriz, amelyek egészen a Római Birodalom koráig nyúlnak vissza.


A Burgundia legdélibb részén található vidéken készülő borok a legmagasabb minőségi fokozatot képviselik. A Beaujolais Nouveau nevű újbort egyedi borkészítési technológiával, az úgynevezett szénsavas macerációval készítik. A sértetlen Gamay szőlőszemeket egy hatalmas tartályba rakják, azok pedig súlyuknál fogva összepréselik az alul lévő fürtöket. Az erjedés még a héjon belül indul be, így a szén-dioxiddal telt zárt hordókban speciális aromákkal gazdagodik a friss, cseresznye vörös nedű.

Ezt az egész világon népszerű, alacsony tannintartalmú bort ünnepli minden év novemberének harmadik csütörtöke, a Beaujolais Nouveau Day, amelynek hagyománya egészen 1941-re nyúlik vissza. Azelőtt az újbort termelő gazdák egymással versengtek, és a „Le Beaujolais est Arrivé!", azaz „Az új Beaujolais megérkezett!" kiáltással jelezték munkájuk gyümölcsének érkezését a bisztrókba. A szóban forgó évben azonban egy helyi rendelet véget vetett ennek a küzdelemnek, november 15-ét megjelölve a francia újbor napjának.

Ezt követően egy, a gazdák között kigondolt versenynek köszönhetően kezdett terjedni a Beaujolais, amelyet elsőként kellett eljuttatniuk Párizsba. A verseny a '70-es években már az egész országot behálózta, majd '80-tól Európa, aztán Észak-Amerika, végül Ázsia következett. A '90-es években már az egész világon jelen volt, így a bor boltokba kerülésének napját újra kellett szabályozni. Ekkor jelölték ki november harmadik csütörtökének napját, míg a francia törvények a pontos időt is meghatározták: a nyugati országban pontban 12 óra 1 perckor hozható hivatalosan forgalomba a Beaujolais Nouveau.

A nemzetközi kampány szlogenje egészen 2005-ig a francia gazdák negyvenes évek előtti kiáltása volt, ám azt „It's Beaujolais Nouveau time"-ra, azaz Beaujolais-i Újbor-idő!"-re változtatták.

Le beaujolais nouveau

A közel egy évszázados múlttal rendelkező italt a régi időkben a helyiek olcsó, ám vidám borának titulálták, amellyel az aratási és betakarítási időszak végét ünnepelték. Mára a Beaujolais Nouveau a legmagasabb minőségi fokozatot képviseli, ám annak ünneplése mostanáig is fennmaradt. A régióban nagyjából 120 fesztiválon mulatnak az emberek, tűzijátékkal, zenével köszöntik a szezon első borát. A leghíresebb, Les Sarmentelles nevű vigadalmon a régió központjában, Beaujeu kisvárosában öt napon át szórakoznak a vendégek, élő zenével és tánccal ünnepelnek. Felmelegített sátrakban bor és helyi étel kóstolókat tartanak, valamint megversenyeztetik a Beaujolais 12 fajtáját. A nap végén fáklyás menettel, éjfélkor pedig tűzijátékkal tisztelegnek a bortermelők előtt, amit hajnalig tartó ivászat követ.

Manapság az egész világon szerveznek eseményeket erre a napra, hiszen a világ 120 országában 75 millió palack beaujolaisi újbor fogy el karácsonyig, legkésőbb a következő húsvétig. Bár idén a koronavírus-járvány miatt a rendezvények elmaradnak, jövőre remélhetőleg mindenki önfeledt ünnepelheti a francia újbor jöttét.

A figyelmetekbe ajánljuk