Kóstolj újbort, gólyát menthetsz!
Hagyományosan Márton-napra érkeznek az új évjárat első hírnökei – így van ez a Soproni borvidéken is. A fertőbozi Vincellér Borbirtok idén 3 különböző újbort készített, a megújult címkéjű palackok nemes ügyet támogatnak, a Soproni Madármentő Alapítványt.

Az újborok népszerűségét több tényező adja. A borkedvelők felfokozott várakozása, a borok jó fogyaszthatósága, az újborokhoz kapcsolódó francia és olasz hagyományok, valamint itthon a Márton-naphoz kötődő gasztronómiai rendezvények mind hozzájárulnak ehhez. Persze azért az sem utolsó, hogy ezek a borok állnak a legközelebb a szőlőhöz gazdag, gyümölcsös illatukkal és ízükkel.

Máthé Daniella/Kisalföld

A szőlőt nem zavarta meg a világban zajló felfordulás, szép volt az idei termés. A fertőbozi Vincellér Borbirtokon a mennyiséget említette Molnár Tibor „Titi" az idei évjárat egyetlen negatívumaként, ebből a minőségből többet is szívesen látott volna a pincében. Az idei mustok után pedig végre palackba kerültek a Vincellér újborok.

Ráadásul nemes ügyet szolgálnak az italok:

Amikor a soproni madármentők támogatásért fordultak a Vincellér Borbirtokhoz, Molnár Tibor felajánlotta, hogy az újborok bevételével támogatja az alapítványt, és palackonként 50 forintot adományoz jótékony célra.

Máthé Daniella/Kisalföld

És hogy milyenek is lettek az első borok?

„Idén jól alakultak a körülmények, így a háromfajta újbort készítettünk a pincénél. A zenit finom marcipános, licsis karakterű, a rozénk idén tartalmasabb, lédús meggyel és cseresznyével, a vörös zweigelt pedig rumos, meggyes karakterű, némi finom tanninnal. Tavasszal megújítottuk a Vincellér borcsaládunk címkéit, a célunk a minket körülvevő és meghatározó Fertő-táj élőlényeinek hangsúlyosabb megjelenítése volt. A primőr bornál viszont a borok vidám karaktere köszön vissza a megújult címkékről, a pince jelképállata, a gólya vidám, bohókás betűk között jelenik meg"

– árulta el a részleteket Molnár Tibor.

A figyelmetekbe ajánljuk