5+1 vörösbor nyárra, amiről még csak nem is hallottál
Fotó: Ceeces Travel / Unsplash

5+1 vörösbor nyárra, amiről még csak nem is hallottál

Az internetes keresőmotorok szerint az északi féltekén a BOR szóra az egész éves statisztikát tekintve november-január között keresünk rá leggyakrabban. Így, ha te is azon 10 százalék közé tartozol, aki nyáron is szívesen felbont néhanapján egy üveget, jó helyen jársz! Mutatunk is mindjárt néhány kihagyhatatlan nyári vörösbort.Néhány általános tudnivaló

A nyári vörösborok is csak behűtve esnek igazán jól! Alacsonyabb alkohol, kevesebb tannin jellemzi őket, a gyümölcsös frissességért pedig a magasabb savkészlet felel. Ennyi tudományosság után vágjunk is bele a nyári borajánlónkba!

1. Barbera

Azoknak, akik inkább a fűszerességet keresik egy palack borban és nem a gyümölcsöket. Olasz szőlőfajtáról van szó, Alba, Asti, Puglia és Szardínia a lelőhelye. Itthon is számos helyen kapható, pl. itt.

2. Frappato

Na jó, ez úgy hangzik, mintha valamilyen fagyi lenne... pedig ez is szőlőfajta, a bolondos szicíliaiké, legszebb formájában az Etna lankáiról szüretelve. Málna és kandírozott narancs ízben, tökéletes egy kis nyári kempingezéshez, hippi életstílus kedvelőinek kötelező darab!

3. Nerello mascalese

Már csak kiejteni is gyönyörűség... természetesen olasz. Szicíliai szőlőfajtáról van szó, állagra könnyed, azonban a látszat itt csal: egy igencsak komoly szőlőfajtáról van szó. A szupertoszkán brunellókat is adó sangiovese kései leszármazottja, ám eleganciája miatt sokan mégis inkább a pinot noirhoz hasonlítják.

Kapható itt.

4. Poulsard

Tegye fel a kezét, aki már kóstolta! Ugyanis meglehetősen ritka vörösborról van szó a poulsard esetén, a wine-searcher keresője nem is hoz rá magyar találatot. Azért külföldi kalandozásaink során érdemes beiktatni egy-egy borboltot, hátha kezünkbe akad pár palack. Málna és gomba viszi a prímet, egy igazi, hamisítatlan disztingvált francia úr.

5. Beaujolais

Franciaországban, Burgundia déli részén, Beaujolais régióban termesztik: gamay noir szőlőből készül és rendszerint már azelőtt kóstolható, hogy az adott évi szüret befejeződne. Friss, gyümölcsös újbor is készül belőle: a Beaujolais-ünnep kicsit olyan a franciáknak, mint nekünk a Márton-nap. Kedvező ára miatt jó alternatíva a francia vörösökre.

A Bortársaság őszi kínálatában kötelező darab.

+1 Bogyólé

Nekünk is van "bozsolénk": más a szőlőfajta, ám a technika és az újboros hangulat ugyanaz! A Vylyan minden évben piacra dobja Bogyólé elnevezésű rövid érlelésű, kirobbanóan gyümölcsös borát.

A figyelmetekbe ajánljuk